Støbejernsgryde og støbejernspande – redningsaktion

Jeg har en støbejernspande og en støbejernsgryde, som jeg er ret glad for og som jeg ofte bruger. Panden er specielt god til bøffer og gryden er perfekt til gryderetter, der skal stå og simre i lang tid. Men både panden og gryden var blevet en smule rusten-agtig i bunden. Desuden havde maden en tendens til at brænde på, specielt på panden, så der var meget røg i køkkenet.
Tilfældigvis falder jeg over en side ved WhiteAway, som havde en artikel fra idenyt, hvor vedligeholdelse af støbejern og redning af støbejernet blev beskrevet. Det er sikkert børnelærdom for de fleste bedsteforældre, men jeg har begået samtlige støbejernsfejl i bogen. Jeg prøvede redningsmetoden på både pande og gryde, og begge er mirakuløst nærmest perfekte og som nye igen. Og så er jeg begyndt at vedligeholde dem, som man skal og ved at overholde regel nr. 1: ingen opvaskemiddel, så holder de sig som nye. Så hermed gives det gode gamle husgeråd videre.

Redning af støbejern

Ingredienser

  • 1 kg salt
  • 1 l madolie (f.eks. raffineret rapsolie)

Sådan gør du

  • Hæld 1 kg fint salt i panden og sæt den på kogepladen på højeste varme. Det er en god ide at holde vinduet åbent, mens du gør din pande ren.
  • Lad panden stå på blusset i en halv time og rør rundt i saltet hvert minut. Saltet opsuger fedtrester og snavs i bunden af panden, så det er vigtigt at røre rundt for hele tiden at have rent salt nederst.
  • Sluk for varmen og lad panden køle lidt af. Smid saltet ud og vask panden grundigt i varmt vand. Når du har vasket den, skal du ikke tørre den af - stil den blot tilbage på blusset ved medium varme og lad vanddråbene fordampe af sig selv.
  • Hæld 1-2 liter madolie i panden og lad den stå ved medium varme i et kvarter. Tag panden af blusset og lad den stå med olien i 12 timer. Varm den herefter op igen i et kvarter og lad den stå uden varme i 12 timer. Afhængigt af hvor meget din pande trænger til behandling, kan du varme olien op helt op til 4 gange med 12 timers mellemrum hver gang. Jeg prøvede med 2 gange 12 timer på en forholdsvis trist pande, og det var nok.
  • Hæld til sidst olien ud og vask panden efter med varmt vand. Tør efter med en lille smule madolie.

Noter

Når støbejernet er som nyt igen, er der kun regel nr. 1:
1. Brug aldrig opvaskemiddel. Brug i stedet en almindelig opvaskebørste og vask med varmt vand. Tør panden efter med lidt madolie hver gang – så holder panden sig pæn og ren.

 

Saltet før og efter

Salt før  Salt efter

 

Tip
Har man en keramisk pande eller en teflonpande, der også trænger til en kærlig hånd, er der flere gode råd på WhiteAway.
Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

2 Kommentarer

  1. Else-Mariem Andersen

    Da jeg overvejer at købe en støbejernspande ,og derfor er på udkig efter madopskrifter
    Kunne du må foreslå hvordan du bruger din pande, til hvilke retter, og hvor jeg evt. Kan finde
    Opskrifter?

    • Du bliver virkelig glad for en støbejernspande. Generelt bruger jeg min til alt, der skal steges ved høj varme. Det er det meste kød og tilbehør, som du også ville grille. En af fordelene ved støbejernspanden er, at den holder godt på varmen. Så man oplever ikke, at temperaturen falder så meget, at kødet koger i stedet for at stege. Gode opskrifter finder du på f.eks. Le Creuset (se under Inspiration – Opskrifter). Vælger du også en støbejernsgryde, kan du søge på “simremad“. God fornøjelse ?

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.