Hvornår har bollerne fået nok?

Efter et spørgsmål til bagetiden på langtidshævede boller, har jeg søgt efter en “sikker” måde at se, om bollerne har fået nok.

Jeg fandt tre gode råd, som sikrer, at bollerne har fået lige præcis den rette tid i ovnen:

1. Der er forskel på ovne. Bagetiderne er vejledende og et af de to næste råd skal bruges til at finde den tid, der passer til ovnen. 
På billedet er samme dej bagt i to forskellige ovne i samme tid. De lyse er bagt i en dampovn med 60% fugtighed og de mørke er bagt i en almindelig ovn med varmluft og vand i et ovnfast fad.

2. Den nemmeste metode er at banke i bunden af bollerne. Lyder det hult, er de færdige.
Det er et simpelt men effektivt råd. Sammen med en god gylden farve, er det er nem måde at bedømme, om bollerne har fået nok.

3. Man kan også bruge et stegetermometer. Så skal centrumtemperaturen være 98°C.
Det skulle være den mest fool-proof metode til at sikre den korrekte bagetid – og temperaturen gælder i øvrigt (næsten) alt bagværk.

Forskel på ovne

Boller der er bagt i to forskellige ovne

De mørke boller er bagt i en almindelig ovn, og der var et fad i bunden med vand, som også har lidt indflydelse på bagetiden.
De knap så mørke er bagt en dampovn med 60% fugtighed.
Forskellen i farven er på grund af forskellen i ovenenes evne til at fordele varmen og sikkert også en forskel på ovn-temperaturen på op til 15°C.

Forskel på bagetid

Langtidshævede boller forskel på 20 og 25 min

Her ses forskellen på 20 minutter og 25 minutter i ovnen. Skorpen får en mere gylden farve, men endnu vigtigere, så bliver den mere sprød. Så er det en smagssag, om bollen skal have en meget sprød eller knap så sprød overflade. Jeg syntes, at det afhænger af, hvornår bollerne spises. Til morgenmaden eller en fødselsdag skal de være lidt bløde, men til en frokost må der godt være lidt mere bid i. Helt sikkert en smagssag.

Har du oplevelser eller kommentarer til opskrifterne, så skriv endelig. Det er dejligt at få respons på opskrifterne, også selvom det er for at rette en fejl!

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.