Skål med kartoffelmos

Kartoffelmos

Nu skulle man tro, at kartoffelmos bare var kogte kartofler, der er mosede sammen med smør og mælk – men man kan nemt lave mosen mere spændende og smagfuld med ganske simple midler.

Kartoffelmos har altid været et hit, da ungerne var helt små. Det er den perfekte mad til at lave små biler og sprudlende vulkaner af. Senere har de, ligesom os, fundet ud af, at kartoffelmos nok er noget af det bedste sammen med en god sovs.

Vi får alt for lidt kartoffelmos, men når vi får det til en gryderet som ungarsk gullasch eller mørbradgryde, så skal den både smage godt og være blød og lækker. Selvom jeg er stor tilhænger af det “rustikke”, som her betyder en lidt grovere kartoffelmos, så kan den samtidig godt være både luftig og blød.

 

Variationer

Skal man være en rigtig kartoffelmos-ninja, er der rig mulighed for at eksperimentere med smagen på sin kartoffelmos (se nedenunder opskriften). Der er en del tips, og alle skal ikke bruges samtidigt.

Personligt holder jeg mig til at skifte minimælken ud ved festlige lejligheder og så er jeg tosset med lidt peberrod i mosen. Ikke nok til at det bliver stærkt, men nok til at jeg kan smage et hint af det. Jeg har også tilføjet andre rødder. Det giver en god smag men går kun, hvis ungerne ikke opdager det.

 

Kartoffelmos
Ingredienser
  • 1 kg kartofler
  • 2 dl mælk
  • 50 g smør
  • Salt og peber
Sådan gør du
  1. Skræl kartoflerne og skær dem i grove tern. Kog dem i 20-25 min uden salt, til de er møre. 

  2. Damp kartoflerne tørre. 

  3. Mos dem groft og tilsæt mælk, smør, salt og peber.

 

Kartoffelmos tips og tricks 

Kogning

Vælg bagekartofler eller melede kartofler. Valg af kartoffelsort er en hel videnskab, men det er min erfaring, at bagekartofler virker fint.
Kog kartoflerne i tern i usaltet vand. Det giver en blødere kartoffelmos.
Kog kartoflerne møre og ikke udkogte. Så er den mindre “slasket”.

Tilføj smag

Kom noget smag til kartoflerne ved at koge andre grøntsager med, for eksempel:

  • lidt knoldselleri,
  • et par stængler selleri,
  • 1-2 persillerod,
  • 1-2 pastinak eller
  • et par gulerødder.

Rødderne skrælles, skæres i tern og koges med. Vær sikker på, at de også er helt møre inden kartoflerne moses.

Mos

Mos kartoflerne med en gaffel, et piskeris eller en kartoffelmoser. Pas på med at bruge en håndmixer; mosen bliver lynhurtigt klistret og kedelig. Samtidig må jeg dog indrømme, at jeg oftest bruger håndmixeren men på laveste hastighed, og kun til der fortsat er lidt konsistens tilbage. Det giver den gode rustikke fornemmelse.

Jeg bruger normalt minimælk, fordi det er det, der er i køleskabet. Men er det en speciel begivenhed, kan der da godt bruges sødmælk eller sågar fløde i stedet for.
Prøv også at bruge kogevandet fra kartoflerne i stedet for mælk. Det tilføjer lidt stivelse og smag til mosen.

Både mængden af mælk og smør kan der skrues på alt efter hvad mosen serveres til. Typisk kan smørret reduceres, hvis det er meget fede retter. Men i langt de fleste tilfælde virker 2 dl væske og 50 g fedtstof til 1 kg kartofler rigtig godt.

Tilberedning

Kom mere smag i mosen ved at tilføje

  • 1 spsk peberrod,
  • 1 spsk grov sennep,
  • 1 lille håndfuld revet parmesan blandet i den varme kartoffelmos,
  • 2 fed pressede hvidløg
  • 1 finthakket skalotteløg eller
  • 1 spsk æbleeddike.

Og så er der selvfølgelig alle de lækre krydderier, som man kan spice sin mos op med:

  • basilikum,
  • timian,
  • rosmarin,
  • muskatnød,
  • persille,
  • kørvel,
  • ramsløg,
  • estragon og så videre.

Til en portion bruges enten 1-2 dl friske hakkede urter eller 1-2 spsk tørrede.

Topping

Pynt med noget grønt som for eksempel friskhakket persille, dild eller fintsnittede toppe fra forårsløg.

Mosen kan også toppes med grofthakkede nødder og passer det til retten, så er der også god plads til en lille håndfuld sprøde bacontern på toppen.

Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Skriv her.