Käsespätzle | 6pm.dk

Käsespätzle

Har man været på skiferie i Østrig, er man også stødt på Käsespätzle. Det er en perfekt ret om vinteren, for den fylder godt i maven og giver masser af god energi til at stå kulden imod med.

Käsespätzle og måden at anvende en dej på, er ikke så udbredt, men det giver en helt speciel ret, som man ikke skal snyde sig selv for.

Mens vi andre på skiferien oftest holder os til gullasch (som de er ret gode til Østrig) og wienerschnitzler, så er morens favorit helt sikkert Käsespätzle.

Med en hjemmelavet slags pasta/ægnudler gratineret med masser af ost og bacon samt ristede løg, er det en simpel ret, som godt kan være lidt besværlig at lave. Mest fordi det kræver lidt arbejde at få dejmassen igennem et dørslag (brug ikke en tråd-si). Jeg fandt, at det var nemmest at bruge en dejskraber til at presse dejen gennem dørslaget med. Og når det er gjort, så er det også besværet værd.

Käsespätzle | 6pm.dk

Hvis osten skal være helt rigtig, skal man bruge en række forskellige oste som specielle østrigske bjergoste, men jf. den lokale ekspert her i huset, så kommer en blanding af emmentaler og gouda rigtig tæt på den østrigske udgave.

Denne udgave af käsespätzle er peppet lidt op med bacon og pølser og en gratinering, men det gør bestemt ikke noget dårligt for smagen. Retten kan serveres med sauerkraut – men man kan også lade være og blot servere en god blandet salat til, hvis der er behov for lidt sundt på bordet.

 

Käsespätzle
Forb. tid
45 min
Tilb. tid
30 min
Samlet tid
1 t 15 min
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 550 g hvedemel
  • 5 æg
  • 3 dl mælk
  • 1 tsk salt
Fyld
  • 1 stort løg
  • 1 pk bacon i tern
  • 125 g emmentaler
  • 125 g gouda
  • 1 dl fløde
  • 4 wienerpølser
  • Friskkværnet peber
  • Persille eller purløg
Sådan gør du
  1. Skær løget i skiver og steg ved svag varme, indtil det skal bruges. Tænd ovnen på 200°C.

  2. Ælt mel, æg, mælk og salt til en lind dej. 

  3. Bring vand i kog i en stor gryde og tryk dejen ned i vandet gennem et dørslag med store huller. 

    Er dejen for tyk, kan der æltes ¼ dl mælk i, så den nemmere kan trykkes i gennem.

  4. Når spätzle kommer op til overfladen, tages de op med en hulske og lægges til tørre på et viskestykke. 

  5. Steg pølser i skiver og bacon i tern sprødt og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. 

  6. Brug den samme pande og steg spätzle i 2 minutter ved medium varme. Bland spätzle, pølser og bacon i panden.

  7. Riv osten på et rivejern. Læg spätzle og revet ost lagvis i et smurt ovnfast fad. Slut af med ost og hæld fløden i. 

  8. Gratiner retten ved 200°C i 12-14 minutter og fordel ristede løg, friskkværnet peber og lidt hakket persille eller purløg over.

 

Unødvendig paratviden
Den klassiske käsespätzle består af spätzle og revet hård-ost (som f.eks. Bergkäse), som er lagt i lag og gratineret med ristede løg.

Käsespätzle | 6pm.dk

Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Skriv her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.