Sprødt franskbrød | 6pm.dk

Sprødt franskbrød

Et lækkert hjemmebagt luftigt franskbrød med sprød skorpe og god smag. Det er altid et sikkert hit herhjemme.

Dampovn – med og uden

En af hemmelighederne ved den lækre skorpe er brug af dampovn. Jeg bagte brødet ved 80% fugtighed. Det giver den “rigtige” skorpe, som på et godt franskbrød fra bageren.

Har jeg ikke adgang til en dampovn, kan jeg opnå den samme sprøde overflade i en støbejernsgryde, også kaldet en “Dutch Oven”. Her giver fugten fra brødet den samme effekt og støbejernet fungerer som en god bagesten. Metoden er beskrevet nederst i opskriften. Det vigtigste her er at passe på ikke at brænde sig på gryden; specielt når den er ude af ovnen.

Tip: Husk at holde øje med brødet i egen ovn. Der kan være stor forskel på ovne og dermed bagetiden. Der er heldigvis to gode metoder til at se, hvornår brødet har fået nok: Bank eller Mål. Læs mere her.

Bagesten

En anden hemmelighed er min bagesten eller pizzasten. Den giver en lækker sprød bund og når den er gennemvarm hjælper den med til, at brødet bages mere jævnt. Derfor skal stenen være i ovnen under opvarmningen og optimalt skal ovnen stå lidt længere tid end normalt, inden brødet kommes i, så stenen er godt varm. Dejen skal helst placeres direkte på stenen. Alternativt sættes den på bagepapir i et par minutter i ovnen, hvorefter bagepapiret kan fjernes.

Hævekurv

Jeg lader brødet hæve i en hævekurv. Den gør ikke så meget for brødet, andet end at det giver en rigtig flot overflade. Så det er nok mest for sjov.

 

Sprødt franskbrød
Forb. tid
1 t 40 min
Tilb. tid
45 min
Samlet tid
2 t 25 min
 
Antal: 1 brød
Ingredienser
  • 50 g gær
  • 3 dl vand
  • 120 g fuldkornshvedemel (2 dl)
  • 300 dl hvedemel (5 dl)
  • 1 tsk sukker
  • 1 ½ tsk salt
Sådan gør du
Dampovn metode (se nederst for Dutch Oven):
  1. Opløs gær i lunkent vand. Rør fuldkornshvedemel i og tilsæt salt og sukker.

  2. Tilføj hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen til den er god og blød og lige akkurat kan slippe fingrene. Drys dejen med lidt hvedemel på alle sider og lad dejen hæve lunt under et viskestykke i 1 time.

  3. Hæld dejen ud på et bord, der er drysset med lidt hvedemel. Dejen skal IKKE æltes, men blot formes til et brød. Jeg trækker siderne ind mod midten som en konvolut.

  4. Fordel lidt hvedemel i en hævekurv og kom dejen i med den samlede side opad. Lad den hæve lunt under et viskestykke i 30 minutter.

  5. Tænd ovnen på 230°C med 80% fugtighed og med en bagesten i ovnen.

  6. Vend dejen ud på en pizzaspade (eller et stykke bagepapir), så den samlede side er nedad. Lav nogle snit på tværs af toppen med en skarp kniv.

  7. Kom dejen i ovnen på den varme bagesten med en pizzaspade. 

  8. Hvis der er brugt bagepapir, skal det fjernes efter ca 5 minutter, så bunden ikke bliver blød.

  9. Bag brødet ved 230°C i 40-45 minutter.

  10. Brødet bliver bedst, hvis det får lov at hvile i 15 minutter på en bagerist.

Dutch Oven bagemetode:
  1. Lav dejen og lad den hæve som beskrevet. Kom en støbejernsgryde med låg i ovnen ved 230°C og lad den blive godt varm. Når dejen er hævet færdigt vendes den forsigtigt, uden at brænde sig, ned i gryden, hvorefter den med to grydelapper placeres i ovnen. Efter 30 minutter tages låget af og brødet bager færdigt i 10-20 minutter.

 

Brødet kan sagtens fryses, selvom det nok går lidt ud over sprødheden. Men jeg har ikke prøvet det endnu, for det kræver, at der er noget brød tilbage, når ungerne har været der. Men fordelen ved en dampovn er, at brød kan varmes med damp, så det er lækkert igen.

Denne udgave er klar på under 3 timer, men er man lidt forudseende, kan gæren reduceres til en fjerdedel (12 gram) og dejen kan langtidshæve i køleskabet natten over.

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Skriv her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.