Stegt Polenta med Parmesan | 6pm.dk

Stegt Polenta med Parmesan

Polenta er et lækkert alternativ som tilbehør til en god steg eller en steak. Stegt polenta med parmesan har både struktur, udseende og god smag.

Efter at have prøvet denne opskrift for mange år siden dukker den nu op i vores menu en gang i mellem. Typisk når der er en grillstegt Culotte på menuen, og når menuen skal være lidt festligt.

Polenta i sig selv kan godt være lidt kedeligt. I princippet er det jo blot en grød lavet på majsmel. Men stegt på en pande, så der kommer lidt stegeskorpe, og sammen med lidt krydderi eller parmesan, er det meget mere spændende og et godt alternativ til både ris, pasta og kartofler.

Stegt Polenta med Parmesan | 6pm.dk
Culotte med polenta og svampe-artiskok sauté

Variationer

Der er mange måder at spice sin polenta lidt op på. De oplagte er bruge forskellige krydderier i grøden. Jeg vil foretrække timian, rosmarin og/eller oregano, men det kommer helt an på, hvad det serveres til. Til en steak eller en steg vil disse krydderier være rigtig gode, men oftest vil jeg foretrække at spice saucen op i stedet og så nøjes med salt og parmesan i polentaen. Serveres den som varm majsgrød til en gryderet, vil jeg ikke bruge så meget smag i min polenta.

Andre gode muligheder at eksperimentere med er et par fed pressede hvidløg i grøden, lidt chili eller hakket persille.

Polenta fritter

I stedet for at skære den afkølede polenta i skiver, kan den skæres i pommes frites stave og bages i ovnen. Så har man de lækreste polenta fritter, der er så gode, at de kan spises for sig selv sammen med lidt aioli – eller de kan bruges som alternativ til pommes frites. Se opskriften på polenta fritter i noterne.

 

Stegt Polenta med Parmesan
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
15 min
Afkøling
1 t
Samlet tid
30 min
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 6 dl hønsebouillon
  • dl hvidvin (kan erstattes af bouillon)
  • 1 tsk salt
  • 200 g majsgryn
  • 20 g revet parmesan (1 dl)
  • 3 spsk olivenolie
Sådan gør du
  1. Bring bouillon og hvidvin i kog og drys majsgryn i under omrøring. Skru ned for varmen til svag varme og lad det koge i ca. 10 minutter under jævnlig omrøring til det er en tyk grød.

  2. Rør revet parmesan og salt i majsgrøden.

  3. Spred grøden jævnt ud på bagepapir i en 20 cm form eller i en sandkageform og sæt den til afkøling i mindst en time (den kan sagtens laves dagen før). 

  4. Skær polentaen i 8 aflange firkanter på ca. 5x10 cm. Bruges en sandkageform, skal de være ca. 1 cm tykke.

  5. Steg skiverne sprøde ved god varme på en pande med olivenolie. De steges i ca. 3 minutter på hver side, til de har fået god farve.

Noter

Polenta fritter.

Skær den afkølede majsgrød i pommes frites størrelse. Bland de udskårne frites med 3 spsk olivenolie og bag dem på en bageplade ved 225°C i 30 minutter til de er sprøde. Drys med parmesan og salt og evt. lidt krydderier.

 

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Skriv her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.