Go Back Email Link

Sprødt franskbrød

Forb. tid 1 time 40 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 2 timer 25 minutter
Antal 1 brød

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 3 dl vand
  • 120 g fuldkornshvedemel (2 dl)
  • ca. 350 g hvedemel (5-6 dl)
  • 1 tsk sukker
  • tsk salt

Sådan gør du

Damp-metode (se nederst for Dutch Oven):

  • Opløs gær i lunkent vand. Rør fuldkornshvedemel i og tilsæt salt og sukker.
  • Tilføj hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen til den er god og blød og lige akkurat kan slippe fingrene. Tilsæt lidt mere mel, hvis dejen er for våd. Drys dejen med lidt hvedemel på alle sider og lad dejen hæve lunt under et viskestykke i 1 time.
  • Hæld dejen ud på et bord, der er drysset med lidt hvedemel. Dejen skal IKKE æltes, men blot formes til et brød. Jeg trækker siderne ind mod midten som en konvolut.
  • Fordel lidt hvedemel i en hævekurv og kom dejen i med den samlede side opad. Lad den hæve lunt under et viskestykke i 30 minutter.
  • Tænd ovnen på 230°C med 80% fugtighed og med en bagesten i ovnen. Alternativ til dampovn anvendes en stor skål med vand i bunden af ovnen.
  • Vend dejen ud på en pizzaspade (eller et stykke bagepapir), så den samlede side er nedad. Lav nogle snit på tværs af toppen med en skarp kniv.
  • Kom dejen i ovnen på den varme bagesten med en pizzaspade. 
  • Hvis der er brugt bagepapir, skal det fjernes efter ca 5 minutter, så bunden ikke bliver blød.
  • Bag brødet ved 230°C i 40-45 minutter.
  • Brødet bliver bedst, hvis det får lov at hvile i 15 minutter på en bagerist.

Dutch Oven bagemetode:

  • Lav dejen og lad den hæve som beskrevet. Kom en støbejernsgryde med låg i ovnen ved 230°C og lad den blive godt varm. Når dejen er hævet færdigt vendes den forsigtigt, uden at brænde sig, ned i gryden, hvorefter den med to grydelapper placeres i ovnen. Efter 30 minutter tages låget af og brødet bager færdigt i 10-20 minutter.