Go Back Email Link

Redning af støbejern

Ingredienser

  • 1 kg salt
  • 1 l madolie (f.eks. raffineret rapsolie)

Sådan gør du

  • Hæld 1 kg fint salt i panden og sæt den på kogepladen på højeste varme. Det er en god ide at holde vinduet åbent, mens du gør din pande ren.
  • Lad panden stå på blusset i en halv time og rør rundt i saltet hvert minut. Saltet opsuger fedtrester og snavs i bunden af panden, så det er vigtigt at røre rundt for hele tiden at have rent salt nederst.
  • Sluk for varmen og lad panden køle lidt af. Smid saltet ud og vask panden grundigt i varmt vand. Når du har vasket den, skal du ikke tørre den af - stil den blot tilbage på blusset ved medium varme og lad vanddråbene fordampe af sig selv.
  • Hæld 1-2 liter madolie i panden og lad den stå ved medium varme i et kvarter. Tag panden af blusset og lad den stå med olien i 12 timer. Varm den herefter op igen i et kvarter og lad den stå uden varme i 12 timer. Afhængigt af hvor meget din pande trænger til behandling, kan du varme olien op helt op til 4 gange med 12 timers mellemrum hver gang. Jeg prøvede med 2 gange 12 timer på en forholdsvis trist pande, og det var nok.
  • Hæld til sidst olien ud og vask panden efter med varmt vand. Tør efter med en lille smule madolie.

Noter

Når støbejernet er som nyt igen, er der kun regel nr. 1:
1. Brug aldrig opvaskemiddel. Brug i stedet en almindelig opvaskebørste og vask med varmt vand. Tør panden efter med lidt madolie hver gang – så holder panden sig pæn og ren.