Go Back
Morgenboller
Forb. tid
1 t 45 min
Tilb. tid
15 min
Samlet tid
2 t
 
Antal: 12 boller
Ingredienser
  • 2 dl vand
  • 25 g gær (10 g for koldhævning)
  • 2 dl yoghurt naturel eller A38
  • 200 g durummel (eller spelt, fuldkorn)
  • 75 g smør, smeltet
  • 1 spsk rørsukker (eller sirup)
  • 2 tsk salt
  • 1 æg
  • 500 g hvedemel
  • lidt mælk
Sådan gør du
  1. Opløs gær i lunkent vand*. Tilsæt yoghurt, og durummel og ælt dejen.

  2. Tilsæt smeltet smør, sukker, salt og et pisket æg.

  3. Tilsæt hvedemel og ælt dejen til den er god og blød og lige akkurat kan slippe fingrene.

  4. (Koldhævning: Stil dejen i køleskabet 8-12 timer og form bollerne om morgenen. De behøver ikke efterhæve.)

  5. Lad dejen hæve lunt under et viskestykke i 60 minutter. Form 12 boller på bagepapir. Lad dem efterhæve lunt under et viskestykke i 30 minutter.

  6. Snit evt et pænt mønster med en skarp kniv**. Pensl med lidt mælk og drys med hvedemel sigtet gennem en si.

  7. Stil en ovnfast skål med vand i bunden af ovnen og bag bollerne ved 200°C varmluft i 15-18 minutter til de er gyldenbrune.

    Bruges en dampovn, stilles den på ca. 80% de første 10 min, hvorefter der skrues ned for dampen.

Noter

* Hvis man har en maskine, der kan give varmt vand, så bruger jeg gerne ca. 1/4 kogende vand og 3/4 koldt vand til at give den rette temperatur. 

** Jeg er ikke så kunstnerisk anlagt, så to snit er rigeligt fint.