Go Back Email Link

Morgenboller

Forb. tid 1 time 45 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 2 timer
Antal 12 boller

Ingredienser

  • 2 dl vand
  • 25 g gær (10 g for koldhævning)
  • 2 dl yoghurt naturel eller A38
  • 200 g durummel (eller spelt, fuldkorn)
  • 75 g smør, smeltet
  • 1 spsk rørsukker (eller sirup)
  • 2 tsk salt
  • 1 æg
  • 500 g hvedemel
  • lidt mælk

Sådan gør du

  • Opløs gær i lunkent vand*. Tilsæt yoghurt, og durummel og ælt dejen.
  • Tilsæt smeltet smør, sukker, salt og et pisket æg.
  • Tilsæt hvedemel og ælt dejen til den er god og blød og lige akkurat kan slippe fingrene.
  • (Koldhævning: Stil dejen i køleskabet 8-12 timer og form bollerne om morgenen. De behøver ikke efterhæve.)
  • Lad dejen hæve lunt under et viskestykke i 60 minutter. Form 12 boller på bagepapir. Lad dem efterhæve lunt under et viskestykke i 30 minutter.
  • Snit evt et pænt mønster med en skarp kniv**. Pensl med lidt mælk og drys med hvedemel sigtet gennem en si.
  • Stil en ovnfast skål med vand i bunden af ovnen og bag bollerne ved 200°C varmluft i 15-18 minutter til de er gyldenbrune.
    Bruges en dampovn, stilles den på ca. 80% de første 10 min, hvorefter der skrues ned for dampen.

Noter

* Hvis man har en maskine, der kan give varmt vand, så bruger jeg gerne ca. 1/4 kogende vand og 3/4 koldt vand til at give den rette temperatur. 
** Jeg er ikke så kunstnerisk anlagt, så to snit er rigeligt fint.