Boller i Karry | 6pm.dk

Boller i Karry

Den klassiske opskrift på Boller i Karry er perfekt til børnene. Kom lækre toppings på og gør retten lidt mere interessant.

Specielt min yngste datter er tosset med Boller i Karry. Stod det til hende, fik vi det hver dag. Og retten er da også meget børnevenlig, hvis karry’en tilpasses til deres smagsløg.

Personligt har jeg aldrig været vild med Boller i Karry, men jeg må indrømme, at med den rette karry og med den let syrlige smag fra æblerne, er det faktisk en rigtig god ret, som ikke bør forsvinde sammen med 80’ernes gamle opskriftsbøger.

Karry

Fordi karry er et blandingskrydderi med bl.a. chili, er der mange forskellige smagsvariationer og styrker. Den klassiske “Karry” eller “Stærk Karry” er passende til denne ret, men i mange delikatesse butikker og såmænd også i nogle supermarkeder, er det nu muligt at prøve andre variationer, som giver helt nye oplevelser.

Min favorit er Sambhar fra Asaspice i Torvehallerne, som er dejligt frisk krydret uden at være for stærk.

Når man bruger karry, er det vigtigt at stege den på panden i noget olie eller smør (ligesom chili) for at frigive de gode smagsstoffer.

Unødvendig paratviden

I Indien hedder karry “masala“, som betyder “krydderiblanding“. Ordet karry kommer af det engelske Curry, som igen er afledt af det tamilske ord for “sauce“; “kari“.

Tilbehør og Topping

Der er mange gode muligheder for at pifte retten op med forskellige toppings. Prøv for eksempel kombinationer af:

  • æbler i tern,
  • peanuts,
  • rispilaf**,
  • bananer i skiver,
  • ananasstykker,
  • hakket persille eller koriander,
  • hakket hvidkål (sammen med æblerne),
  • lidt friskhakket chili,
  • forårsløg i skiver,
  • alle typer ristede frø, kerner og nødder,
  • agurk i tern,
  • gulerødder i tern (evt. let stegt) eller
  • ristet bacon, pancetta, skinke.
  • groft kokosmel
  • chutney

Boller i Karry
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
15 min
Hviletid
1 t
Samlet tid
1 t 30 min
 
Antal: 14 personer
Ingredienser
Kødboller
  • 500 g hakket kalv og flæsk
  • 1 tsk salt
  • 2 løg
  • 1 æg
  • 1 dl hvedemel
  • ½ dl mælk
Karrysauce
  • 1 fed hvidløg
  • 2 løg
  • 1 madæble
  • 2 spsk karry
  • 1 spsk smør
  • 2 dl hønsebouillon
  • 4 dl mælk (evt. 1 dl fløde)
  • 1 spsk æblecidereddike (eller 1 spsk gastrik*)
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 spsk maizena til jævning
Tilbehør
  • 4 dl ris
Sådan gør du
  1. Kog risen efter anvisninger på pakken, når der er ca ½ time til spisetid.

Kødboller
  1. Rør kødet sejt med salt. Riv løget på et rivejern. Tilsæt æg, løg, hvedemel og halvdelen af væden og rør farsen godt sammen.

  2. Lad den hvile minimum 10 minutter (gerne i 1 time) og rør resten af væden i lidt ad gangen til farsen har en passende konsistens.

  3. Bring vand i kog og tilsæt 1 tsk salt. Form farsen til kødboller med en våd spiseske og en våd håndflade og kom dem i let kogende vand i 3-5 minutter. Tag bollerne op, når de flyder til overfladen og læg dem til side, mens saucen laves.

Sauce
  1. Hak hvidløg og løg fint. Snit æblet i tern.

  2. Steg løg, hvidløg, æbler og karry i smør. Tilsæt hønsebouillon, mælk og lad det koge op (er det en festdag erstattes 1 dl mælk af 1 dl fløde). Tilsæt eddike eller gastrik samt salt og peber.

  3. Blend saucen godt (kan udelades) og jævn med maizena.

  4. Læg kødbollerne i saucen og varm det godt igennem inden retten serveres med ris.

Noter

 * Se en nem opskrift på den uundværlige gastrik.

 

** Rispilaf: Steg ½ løg i en gryde. Tilsæt ris og lad dem suge fedtstoffet. Tilsæt vand og kog efter anvisningerne. Tilsæt 1 peberfrugt skåret i tern og stegt bløde på en pande. 

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.