Medisterpølse med Sønderjysk Hvidkål

Jeg elsker den gode gammeldaws synnejyske hvidkål. Det er ikke så tit, man ser den mere, men som en ægte sønderjyde er jeg vokset op med den. Den er perfekt som tilbehør til de klassiske danske retter med frikadeller, medisterpølse og krebinetter. Medisterpølsen er lavet med inspiration fra Jamie. Den er utrolig nem at lave og bliver perfekt hver gang.

I forhold til kogning og stegning og hvordan man eller tilbereder en medister, så tager denne opskrift under 30 minutter uden noget bøvl. Den største udfordring er at lægge den pænt i sit ovnfaste fad og at få den vendt efter de første 10 minutter. Det virker voldsomt at sætte den lige under grillen – men det virker. De første par gange, jeg lavede medister på denne måde, var jeg nødt til at checke den et par gange undervejs. Men den bliver altså helt perfekt hver gang.

Den kan krydres med salt og peber, men man kan også komme sine egne krydderiblandinger på. Selvom tilbehøret er meget traditionelt, er jeg stadig meget glad for hintet af rosmarin, som både giver en god duft, udseende og smag til medisteren.

Klar til at komme i ovnen
Efter de første 10 minutter.
Vendt og klar til de sidste 10 minutter
Klar til udskæring

201606Spiral_4

Hvis man er meget entusiastisk, så smager disse hjemmesyltede rødbeder virkelig godt til medisteren og hvidkålen.

 

Medisterpølse med Sønderjysk Hvidkål
Forb. tid
30 min
Tilb. tid
30 min
Samlet tid
1 t
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 400 g medisterpølse
  • Olivenolie
  • 2 kviste frisk rosmarin
Sønderjysk hvidkål
  • 1 hvidkål
  • 2 tsk salt
  • 2 1/2 dl piskefløde
  • 30 g smør
  • 1/2 tsk hvid peber
  • 1/2 tsk muskat
Tilbehør
  • 1 kg kartofler
  • 1 spsk olivenolie
  • Groft salt
  • Rødbeder
Sådan gør du
  1. Del kålhovedet i fire dele, skær stokken væk og kog kålen i letsaltet vand i ca. 15-20 minutter. Afkøl kålen og tryk vandet af. Hak kålen fint og kom det i en gryde, hvor den får et opkog med fløde og smør, så det bliver en tyk stuvning. Smag til med peber, muskat og evt. salt.
  2. Kog kartoflerne i 10 minutter. Læg kartoflerne i et ovnfast fad og vend dem i olivenolie. Drys med salt og steg i ovnen (under medisteren) 25 minutter ved  220°C.

  3. Krøl et stykke bagepapir under den kolde hane og flad det ud igen. Læg medisterpølsen i en stor spiral og stik et par spid igennem. Dryp lidt olivenolie over og gnid det i. Drys med finthakket rosmarin ind i spiralen. Kom medisteren over i en stor bradepande og riv overflødigt papir væk. Sæt panden under grillen på øverste rille i 10 minutter, eller til pølserne er gyldne. Tag bradepanden ud af ovnen, vend medisteren, dryp med lidt mere olivenolie og sæt bradepanden tilbage i ovnen på øverste rille i ca 10 minutter.
  4. Skær spiralpølsen i mindre bidder og server med rødbeder.

 

Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Opskriften på hvidkål er hapset fra Æ Synnejysk Forening, som er en ganske underholdende hjemmeside, hvis man da forstår synnejysk.

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.