Beef Bulgogi med grillede grøntsager | 6pm.dk

Bulgogi (불고기)

Bulgogi er en koreansk BBQ ret lavet af lækkert møre og marinerede ribeye-strimler serveret med grillede grøntsager, ris og et pocheret æg – alt sammen serveret i en dyb tallerken. Opskriften her er så fuld af god smag og lækre farver og dufte, at det er blevet en familie favorit allerede efter første portion.

Tips til perfekt marineret og stegt bøfkød

Og så er bulgogi nem at lave, hvis man følger et par sikre tips. Så får man på ingen tid lækkert mørt, let karamelliseret og saftigt kød.

  • Alle udskæringer fra tykstegsbøf til oksemørbrad kan i princippet bruges til denne ret. Jeg har lavet retten med både Culotte og Ribeye. Jeg foretrækker Ribeye til denne ret, fordi det er nemt at arbejde med, det bliver dejligt mørt og så er der god smag i. Der er også en god marmorering, som egner sig perfekt til stegning ved høje temperaturer.
  • Det vigtigste tip til en perfekt bulgogi er tynde skiver kød på 2 mm. Kødet kan være lidt svær at skære i tynde skiver, men kom det i fryseren ca. 30 minutter, inden det skæres ud. Find den skarpeste kniv, så går det meget nemmere.
  • Kødet skæres på tværs af kødfibrene. Se eventuelt her, hvordan en culotte skæres ud.
  • Steg kødet i mindre portioner ved høj varme, ellers kan panden ikke følge, og kødet ender med at koge i stedet for at få den lækre stegeoverflade, der også holder saft og kraft inde i kødet.
  • Marinaden er prikken over i’et i denne ret. Kødet får en helt fantastisk krydret smag, som kun bliver bedre, jo længere kødet marinerer. Så hellere 4 timer end 2 timer, hvis man har tiden til det; men heller ikke mere end det, ellers kan strukturen i kødet blive ødelagt.
Beef Bulgogi grillet på grillplade | 6pm.dk

Tilbehøret

Jeg bruger basmati-ris, fordi jeg godt kan lide både smagen og strukturen. Almindelig parboiled ris eller blomkålsris kan sagtens bruges i stedet.

Ægget på toppen af retten syntes jeg ikke kan undværes. Men jeg kommer også et spejlæg på toppen af min burger og min clubsandwich. Så det står egentlig frit for. Pocherede æg er fantastiske til denne ret, men et spejlæg er mindst lige så godt.

Grillede grøntsager passer bare til rigtig meget. Denne blanding blev yderligere stegt med en soya/ingefær dressing, som passer rigtig godt til bulgogi kødet.

Kimchi, som er koreansk fermenteret kål, er egentlig det rette tilbehør til bulgogi og enten kan man selv lave det eller også kan man købe det ved købmanden. Jeg er i stedet ret vild med den sprøde spidskål, så jeg lavede en nem spidskålssalat med creme fraiche dressing. Lækkert, friskt og nemt.

Bulgogi med grillede grøntsager og spidskålssalat

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Marinering: 4 timer
Samlet tid 5 timer
Antal 4 personer

Ingredienser

Marineret oksekød

  • 1 dl soya sauce
  • 1 dl brun farin
  • 1 spsk sesamolie eller olivenolie
  • 1-2 spsk chilisauce efter smag (f.eks. Sriracha Hot Chili Sauce eller 1 finthakket chili)
  • ½ dl hvidvinseddike
  • 2 fed pressede hvidløg
  • 2 spsk revet ingefær
  • 2-3 skalotteløg skåret i tynde skiver
  • 1 kg ribeye
  • Lidt rapsolie

Grillede grøntsager

  • 1 rød peberfrugt
  • 4 forårsløg
  • ½ løg
  • 1 dl vand
  • 3 spsk soya
  • 1 spsk fiskesauce
  • 2 spsk revet ingefær
  • evt lidt chili/chiliolie/chilipasta

Spidskålssalat

Tilbehør

  • 4 Pocherede æg eller spejlæg
  • Basmati ris
  • Frisk koriander

Sådan gør du

Marineret oksekød

  • Bland alle delene til marinaden.
  • Skær kødet tyndt (ca 2 mm). Kom det i marinaden og på køl i 2-4 timer.
  • Varm rapsolie op på en pande (eller en grillplade) og tag kødet op af marinaden. Steg kødet lidt af gangen ved høj varme 1-2 min. Kom det på en tallerken, indtil det skal bruges.
  • Varm eventuelt kødet 1 minut ved høj varme lige inden servering.

Ris og tilbehør

  • Kog ris til 4 personer efter anvisninger på pakken.
  • Skær peberfrugt i tynde strimler, forårsløg i skrå skiver på ca 1 cm og løg i grove både. Gem lidt af toppene af forårsløg til pynt. Bland en dressing af vand, soya, fiskesauce, ingefær og evt. lidt chilisauce.
  • Steg grøntsagerne i et par minutter ved høj varme. Kom dressingen ved og lad grøntsagerne simre i 5-7 min til væsken er halveret.
  • Til spidskålssalaten skal spidskål snittes fint og blandes med creme fraiche dressing.
  • Server retten anrettet i dybe tallerkerner og pynt med fintsnittet top fra forårsløg og koriander.

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.