Gourmet Burger | 6pm.dk

Gourmet Burger

“Det er ligesom at spise på en high-end burger joint”. Det er min teenagers professionelle vurdering af den helt igennem hjemmelavede burger. Klassisk burger med en krydret bøf på brioche burgerboller med hjemmelavet chilimayo og bløde løg er et hit hos alle.

En burger består i hovedtræk af en burgerbolle, en bøf, noget grønt og en dressing. Her har jeg samlet en gourmetburger, hvor det hele er hjemmelavet, fyldt med smag og super lækkert. Samtidig er det en simpel ret med få, men gode, ingredienser.

Det virker som en større omgang, og man skal da også starte ca. 3 timer før spisetid, men der er også en del ventetid, mens dejen hæver. Jeg kan godt lide at have en plan for madlavningen, så det hele er færdigt – og varmt – samtidigt.

Arbejdsgang

  • Jeg starter med med at ælte dejen til brioche burgerbollerne og sætte den til hævning.
  • Når det er gjort, krydres oksekødet og bøfferne formes og stilles på køl, indtil de skal steges.
  • Herefter røres mayonnaisen og stilles på køl.
  • Så er der en lille times til bollerne skal formes og efterhæve.
  • Når bollerne er formet, lægges løg på panden, så de kan blive langtidsstegte, bløde og karamelliserede.
  • Skær salat og tomater og stil det på køl
  • Hvis man har en grill, skal den tændes, og hvis der skal hjemmelavede pommes til, skal de sættes i ovnen.
  • Når bollerne kommer i ovnen steges/grilles bøfferne, så de kan nå at hvile 5 minutter.
  • Så er burgeren klar til at blive samlet og nydt sammen med en kold øl.

Brioche Burgerboller | 6pm.dk

Den hurtige udgave

Der er mange måder, at skære ned på tidsforbruget, hvis man, som det ofte sker for mig, kommer lidt sent i gang.

Det åbenlyse er at købe burgerbollerne, men som der også er sagt herhjemme: “vi går aldrig tilbage til købeboller”, så det er ikke den bedste løsning. Og den samlede arbejdstid på at lave gode burgerboller er ikke mere end 15 minutter. Resten er bare planlægning og ventetid.

Oftest kommer jeg ikke krydderier i bøfferne, og det sparer lidt tid. Det er nærmest en religion for nogle, om der skal krydderier i kødet, eller om de bare skal have lidt salt og peber. For mig at se er det bare to forskellige måder at lave en bøf på. Til denne burger passer det rigtigt godt med en krydret bøf med lidt ekstra fylde og ekstra smag i kødet.

Køb mayonnaise og rør chipotle i. Den hjemmelavede mayo er god, men det er en købt mayo sandelig også. Det eneste man mister er lidt af blærerøvsfaktoren, men det skal man heller ikke underkende. Der er stil over at servere en hjemmelavet chili mayonnaise. Og det er meget nemmere at lave, end man forestiller sig.

Oldemors hemmelighed til perfekte bløde løg

Oldemors hemmelighed til perfekte bløde løg er lav varme og masser af tålmodighed. Sæt løgene over mindst ½ time før de skal bruges og steg dem ved lav varme, så får de en god farve uden at branke og bliver stadig bløde og lækre.
Det kan godt lade sig gøre at korte tiden lidt: lad løgene opsuge det meste af fedtet og tilføj så et drys sukker, en smule vand og evt. en sjat soya og steg løgene ved svag varme til vandet er fordampet.

Chili Mayo | 6pm.dk

Lidt om en god bøf

Der er lige så mange måder at lave en bøf på, som der er kokke. Jeg har dog samlet et par tips, som virker for mig:

  • Form bøfferne uden at ælte dejen (med mindre der kommer krydderier i, som i denne opskrift). Slagteren har gjort alt arbejdet, så kødet bare skal formes og krydres med salt og peber.
  • Lav bøfferne en smule større end burgerbollerne.
  • Form bøfferne, så de er en smule tyndere i midten.
  • Lad panden/grillen blive varm først og steg bøfferne ved god varme.
  • Om bøfferne vendes undervejs eller ej er et personligt valg. Jeg prøver at lade dem blive på panden/grillen uden at vende dem mere end en gang og uden at trykke på dem undervejs.
  • Bøfferne er færdige, når væsken kommer ud på toppen (eller når den, man har skåret over for at se om de har fået nok, har fået nok).
  • Lad bøfferne hvile i 5 minutter.

Klassisk burger

Forb. tid 1 time
Tilb. tid 2 timer
Samlet tid 3 timer
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 4 Brioche Burgerboller (link i noter)
  • 600 g hakket oksekød (mindst 8-12%)
  • 1 løg
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 spsk paprika
  • Salt og friskkværnet peber
  • 1 håndfuld parmesan (ca. 50 g)
  • 1 spsk dijonsennep
  • 1 æg
  • 1+1 dl rasp

Mayonnaise

  • 1 æggeblomme
  • 1 spsk grov sennep
  • 1 spsk eddike (hvidvin eller æblecider)
  • 1 - 1½ dl smagsfri olie (vindruekerne eller raps)
  • ½ - 1 spsk chipotle (chilipulver)
  • Salt og friskkværnet peber

Tilbehør

  • Cheddar
  • 2 løg
  • 1 salathoved
  • 3 tomater
  • ketchup (link i noter)

Sådan gør du

  • Skær løget i tern og steg det blødt i smør i 5 minutter. Ælt kødet med spidskommen, paprika, det bløde løg, salt og peber. Tilsæt parmesan, sennep, æg og 1 dl rasp og ælt farsen.
  • Kom bagepapir på en bradepande og hæld ½ dl rasp ud. Form fire flade bøffer og læg dem på raspen. Fordel den sidste ½ dl rasp på bøfferne og stil dem på køl i minimum 30 minutter.
  • Pisk æg, sennep og eddike sammen med et piskeris. Tilsæt olie i en tynd stråle og pisk godt. Især i starten er det vigtigt at hælde langsomt. Tilsæt olie til mayonnaisen har den rette konsistens (mere olie = tyndere mayo). Rør chipotle i og smag til med lidt salt og peber. 
  • Skær to løg i tynde skiver og steg dem ved svag varme i 30-45 minutter. 
  • Skær salat og tomater og kom dem på køl.
  • Når bollerne kommer i ovnen, grilles bøfferne ca. 4-5 minutter på hver side,  så de kan nå at hvile i 5 minutter inden servering. Læg cheddar skåret i tynde skiver over bøfferne de sidste 2 minutter af stegningen.
  • Halver burgerbollerne og rist dem hurtigt på panden/grillen, så de får lidt farve.
  • Saml burgeren med chili-mayo, salat, tomater, bøf og bløde løg - og en smule ketchup, hvis det er nødvendigt. 

Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

GemGem

GemGemGemGem

GemGemGemGemGemGem

GemGem

GemGem

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.