Laks med spidskålssalat og ovnbagte kartofler | 6pm.dk

Grillet laksefilet med ovnbagte kartofler og spidskålssalat

Fire forskellige slags krydderier til grillet laksefilet. Serveret med ovnbagte krydrede kartofler og sprød spidskålssalat med citronfløde. Nem, festlig og lækker grillmad til både hverdag og fest.

Grillet laksefilet er en af favoritterne, når der skal vælges grillmad. Laks egner sig godt til at blive grillet, og selvom den er god på panden eller i ovnen, så foretrækker jeg en grillet laksefilet.

Kombinationer

Laks har en god smag i sig selv. Men skal grillet laks løftes, så kan man med meget simple midler gøre det til en oplevelse. Jeg har prøvet alle fire slags laks og hver for sig, smager de virkelig godt. Overraskende nok smager de også fantastisk sammen, så man behøver ikke vælge, men kan dele de færdige laksefileter mellem sig alt efter smag og behag.

De fire forskellige udgaver af grillet laks er med Honning og Hasselnødder, Citronpeber, Lakrids og til sidst en med salt, peber, citron og smør.

Tilbehøret

Når det drejer sig om grillmad, er jeg stor tilhænger af simpelt, men smagfuldt, tilbehør. De ovnbagte kartofler er super nemme, og når man har snittet spidskålen, tager det ikke mange minutter at blande en god fløde-/citrondressing til.

Grillet Laks Step Et | 6pm.dk

Laks har en kraftig smag, så tilbehøret skal ikke overdøve den. Men der er masser af mulighed for lækkert tilbehør, uanset om man er til kartofler, ris eller pasta. Prøv f.eks. med grillede asparges vendt i lidt olivenolie, grillede majskolber eller blot en lækker blandet salat med creme fraiche dressing med et hint af citron.

Savner man lidt dyppelse til kartoflerne, så brug evt. lidt aioli eller prøv denne nemme peberfrugt dip; udelad chili og tilsæt en smule citronsaft i stedet.

Grillet laksefilet med kartofler og spidskål

Samlet tid 1 time
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 4 laksefilet
  • 2 tsk olivenolie
  • 1 tsk citronpeber
  • ½ tsk lakridspulver
  • 2 tsk honning
  • 10 hasselnødder eller mandler
  • Salt og friskkværnet peber
  • ½ økologisk citron
  • ½ spsk smør

Kartofler

  • 1 kg små kartofler
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk krydderi (oregano, timian, rosmarin, sesamfrø)
  • ½ tsk groft salt

Spidskålssalat med citrondressing

  • 1 spidskål
  • 1 bdt forårsløg
  • 1 æbler (røde)
  • 1 bdt dild
  • ½ dl fløde
  • 1 tsk rørsukker
  • Salt og friskkværnet peber
  • ½ økologisk citron

Sådan gør du

Spidskål

  • Snit spidskål fint. Skær forårsløg i tynde skrå skiver. Skær æbler i tændstik-størrelse. Dette gøres nemmest ved at skære skiver først den ene vej, vende æblet og skære skiverne i tændstikker. Fjern de største dele af kernehus og kerner.
  • Hak en god håndfuld dild (gem lidt til pynt) og bland det med fløde, sukker salt og peber og fintrevet skal og saft fra ½ citron. Bland dressengen i spidskålen sammen med æbler og forårsløg og stil salaten på køl. Pynt salaten med frisk dild lige inden servering.

Kartofler

  • Vask kartoflerne, skær dem i halve og dup dem tørre. Kom kartoflerne i en frysepose og hæld olivenolie og krydderi i posen. Bland godt og hæld kartoflerne på en bageplade med bagepapir. Drys med lidt groft salt.
  • Bag kartoflerne i ovnen ved 200°C varmluft i 30-40 minutter, til de har fået en god farve.

Laks

  • Dup fileterne og pensl skindsiden med olivenolie. Læg fileterne på staniol, der kan tåle at gå på grillen.
  • Krydr filet nr. 1 med citronpeber.
  • Krydr filet nr. 2 med et tyndt lag lakridspulver
  • Krydr filet nr. 3 med først honning og derefter grofthakkede hasselnødder.
  • Krydr filet nr. 4 med salt og peber, lidt smør og derefter en skive citron.
  • Grill filet'erne over indirekte varme og under låg i 10-15 minutter, til de er gennemstegte men stadig lyserøde i midten. De er klar, når kødet nemt kan deles.
  • Server laksefileterne, så alle kan smage alle 4 typer.

Spidskålssalaten er inspireret af Meyers Salater Året Rundt, som er min foretrukne inspiration til alle mulige salater, som passer til årstiden.

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk.

2 Kommentarer

  1. René Bjørn Jensen

    Jeg har netop lavet din opskrift https://www.6pm.dk/grillet-laksefilet/ og alt vedrørende selve opskriften var ganske fint. Dog vil jeg mene at 20 min til forberedelse er langt fra hvad det tager. Faktisk vil jeg gerne udfordre dig – 10.000 kr. hvis du kan gøre det på 20 min. – altså uden at snyde. Ideen med forberedelsestid er jo at give et realistisk bud på hvor lang tid det vil tage for en som skal gøre det for første gang inkl at læse opskriften. Jeg håber du vil tage imod udfordringen. For at det er realistisk, så bliver det i mit køkken.

    • Christian @6pm

      Hej René. Mange tak for dit input. Du har helt ret, det er misvisende. Tanken var, at spidskål laves og kartofler sættes over. Mens kartoflerne hygger sig i ovnen forberedes og grilles laksen. Så skulle det hele være klar, når der er gået 1 times tid 🙂 jeg retter teksten, så det står mere klart.

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.