Æg og skinke muffins | 6pm.dk

Æg og skinke muffins

Her er en festlig og anderledes måde at servere æg på til en brunch eller bare til en lækker morgenmad. Og så er det ret nemt.

Opskriften er ikke så langt fra en omelet eller “æg en cocotte”. Jeg bruger en muffinform til disse æggemuffins, men små ovnfast skåle (cocotte) kan også bruges.

Jeg fik for lang tid siden lavet nogle æggemuffins med pølser i, og det blev ikke nogen succes. Det har forskrækket mig lidt fra at komme æg i en muffinform, men de her er altså bare gode. Så gode, at konen sagde “Altså virkelig virkelig lækker måde at få æg på. Perfekt til en brunch. Og så er det jo nemt…”. Og jeg må da også indrømme, at de både er nemme og meget festlige på et brunchbord.

Æg og skinke muffins | 6pm.dk

Fyld

Ligesom med en hjemmelavet omelet, så er der næsten ingen grænser for, hvad der kan kommes sammen med æggene. Se nederst for flere ideer til fyld. Eneste begrænsning er sådan set pladsen, specielt fordi jeg brugte en muffinform med 12 små huller. Der er ikke plads til så meget. Men så kan man jo bare lave flere.

Æg og skinke muffins i form | 6pm.dk

Æg og skinke muffins
Forb. tid
10 min
Tilb. tid
20 min
Samlet tid
30 min
 
Antal: 8 stk
Ingredienser
  • 4 skiver parmaskinke (eller prosciutto crudo)
  • 6 champignon
  • ½ rødløg
  • 2 forårsløg
  • 1 fed hvidløg
  • ½ rød peberfrugt
  • 2 spsk olivenolie eller smør
  • 4 spsk revet mozzarella
  • 4 æg
  • 2 spsk mælk
  • 1 tsk røget paprika
  • salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
  1. Tænd ovnen på 180°C varmluft

  2. Steg parmaskinke sprødt og læg det til side på et stykke køkkenrulle

  3. Skær champignon i skiver og steg dem ved god varme i lidt olie eller smør, til de begynder at tage farve

  4. Snit løg, forårsløg og hvidløg fint. Gem toppen af forårsløget. Skær peberfrugt i tern. Kom dem ned til champignon sammen med lidt mere olie og skru ned for varmen. Steg videre i 2 min til løgene er klare.

  5. Smør muffinformen godt med olie eller smør og fordel parmaskinke i 8 huller sammen med 1 spsk grøntsager i hvert hul.

  6. Pisk æg med mælk og paprika. Krydr med salt og peber. Fordel æggemassen ligeligt i de 8 huller og kom en smule revet mozzarella over hvert hul.

  7. Sæt muffinformen i ovnen og bag ved 180°C varmluft i 17-20 min til osten har fået en gylden farve. Lad dem køle lidt af og pynt med fintsnittet top af forårsløg.

Grøntsager

  • Løg, snittet
  • Skalotteløg, snittet fint
  • Hvidløg, hakket
  • Forårsløg, i skiver
  • Purløg, finthakket i æggemassen
  • Babyspinat
  • Spinat
  • Selleri i tern
  • Kartofler, kogt og i skiver
  • Fennikel i tynde strimler
  • Asparges, i 3-4 cm skrå stykker
  • Radiser, i tynde skiver
  • Chili, efter smag
  • Tomater, alle slags
  • Majskerner
  • Slikærter, strimlet
  • Blomkål, revet eller i små buketter
  • Broccoli, i tynde skiver eller små buketter
  • Pinjekerner
  • Græskarkerner
  • Ærter
  • Svampe: Champignon, Kantareller, Shiitake, Østershatte m.fl.

Ost

  • Gedeost
  • Revet mozzarella
  • Frisk mozzarella revet i mindre stykker
  • Feta, smuldret
  • Parmesan
  • Hytteost
Krydderier
  • Salt og peber
  • Timian
  • Basilikum
  • Oregan
  • Kørvel
  • Estragon
  • Karry
  • Paprika
  • Garam Massala
  • Fennikelfrø
  • Røget paprika
  • Tørret chili eller chiliolie

Kød

  • Bacon, steges og rives i mindre stykker
  • Røget skinke, steges evt. let (prosciutto crudo eller parma)
  • Kogt skinke, rives i mindre stykker (prosciutto cotto)
  • Hamburgerryg pålæg, skæres i mindre stykker
  • Bresaola, rives i mindre stykker
  • Kylling, stegt og i tern
  • Chorizo, i skiver steges til de får lidt farve
  • Røget laks (enten varm eller kold)
  • Rejer
  • Kalkun , stegt og i tern

Pynt

  • Alle krydderurter
  • Purløg
  • Top af selleri
  • Top af forårsløg
  • Ærteskud
  • Oliven i skiver

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.