Bagte æg og tomater | 6pm.dk

Bagte æg med chorizo og tomater

Bagte æg er et solidt og lækkert morgenmåltid, som er både nemt og hurtigt at lave. Og så smager det bare godt.

Denne opskrift er virkelig lækker og kan kombineres og varieres på utallige måder, så man får en ny oplevelse hver gang. Er man på Keto eller LCHF er opskriften perfekt på grund af de mange variationsmuligheder. Der kan være en ny slags morgenmad på bordet hver dag, selvom det er samme grundopskrift.

Bagte æg og tomater | 6pm.dk

Retten er fremragende til en lækker brunch men også god til en frokost eller et let aftensmåltid.

Husk at komme lidt chiliolie på. Så bliver det ikke meget bedre.

Variationer

Opskriften er en fin blanding af Shakshuka, Huevos Rancheros og lidt italiensk filosofi: “få, simple og lækre råvarer”. Og det betyder også, at opskriften kan varieres alt efter, hvad der er i køleskabet og alt efter, hvad man bedst kan lide. Se under opskriften for inspiration til nye kombinationer.

Bagte æg med chorizo og tomater
Forb. tid
5 min
Tilb. tid
10 min
Samlet tid
15 min
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk olivenolie
  • 100 g chorizo
  • 4 tomater
  • 1 pk frisk mozzarella
  • 4-6 æg
  • Salt og friskkværnet peber
  • Grønt pynt, f.eks. persille, oregano eller basilikum
Sådan gør du
  1. Skær chorizo i mindre stykker og steg det 2 minutter på panden i lidt olivenolie. Hak løg og hvidløg fint og steg dem blanke sammen med chorizo.

  2. Skær tomaterne i mindre stykker og kom dem i panden sammen med frisk mozzarella revet i mindre stykker. Lad det stege i 2-3 minutter til tomater er en smule blødere.

  3. Lav små forybninger i tomaterne til æggene og slå dem ud. Kom et låg på panden (jeg bruger gerne staniol med en lille åbning til dampen), og lad det stege i ca 5 minutter til æggehviden er hård og blommen stadig er blød. Krydr med flagesalt og en smule peber.

  4. Pynt med lidt grønt og stil panden på bordet.

Noter

Æg til mange.

Lige så snart der er mere end 4 æg i panden, kan det godt blive lidt overfyldt.
Så bruger jeg enten to pander og deler ingredienserne op, eller også bruger jeg en bradepande. Hvis retten skal i ovnen, skal alle ingredienser, bortset fra æg, tilberedes i en pande. Når saucen er klar, kommes den forsigtigt i en bradepande eller et ovnfast fad og æggene slås ud i små fordybninger. Bages ved 200°C i ca. 8-10 minutter indtil æggehviden er hård og blommen blød.

Inspiration til variation

  • Jeg bruger gerne lidt chorizo eller en anden krydret pølse, hvis jeg har det. Men bacon, pancetta, røget eller kogt skinke eller bare en god salami, kan også bruges.
  • Osten denne gang er frisk mozzarella, som smelter med i panden. Andre gode oste, som kan rives over æggene, er cheddar, revet mozzarella, alle hårde oste som parmesan eller prima donna, feta eller bare to skiver af skæreosten i køleskabet.
  • Jeg har gerne løg i min ret. Det kan være en kombination af hvidløg, zittauerløg, forårsløg eller purløg. Og hvis der nu er en porre i overskud, så kan den også komme med sammen med en stængel selleri.
  • Krydderierne er også vigtige. Når jeg bruger chorizo, kommer jeg ikke andre krydderier i retten. Men ellers er både spidskommen (1 spsk), chili (1 tsk), cayennepeber (1 tsk) og timian, basilikum og oregano (1 spsk) gode i retten.

Og så er der sikkert utallige andre kombinationer og ingredienser, som kan gøre retten ny og spændende. Hvad med for eksempel et par kogte kartofler skåret i skiver og stegt sprøde sammen med lidt bacon?

Chili Olie | 6pm.dk
Husk Chili Olie til retten

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.