Den her chili olie er et “must have” i ethvert køkken. Den kan spice hvad som helst op, og så tager det blot 15 minutter at lave den, så der er ingen undskyldning for ikke at lave sin egen chili olie.
Jeg er tosset med chili. Resten af familien har et mere afslappet forhold til stærk mad, og så er en chili olie perfekt. Jeg kan lave en ret, som alle kan spise, og så gøre den meget mere interessant for mig selv med et par dråber olie. Jeg har i mange år anvendt Tabasco til den opgave, men efter at have prøvet en rigtig god chili olie, er det nu et “must” på vores bord og i min madlavning. Vi fik chili olien, lavet på tørrede piri-piri, til en pizza på en virkelig god italiensk restaurant i Paris. Og ja, når man er på herretur med sin søn for at se PSG håndbold, så skal man også have en pizza – selv i Frankrig.
Tippet til denne opskrift er: Kom ikke fingrene i øjnene efter at have snittet de stærke chili. Siger det bare.
Anvendelse
Chiliolien er et godt supplement til Chilisaucen, og det er lidt efter temperament, om jeg bruger det ene eller det andet. Typisk er chilisaucen god til at justere styrken under madlavningen, mens chili olien er bedre til at justere bagefter.
Chili olie kan bruges til alle retter, der lige skal have lidt ekstra smag; som på en pizza, i gryderetter, pastaretter, til mexicansk, indisk eller til en salatdressing.
Variationer
Jeg har brugt friske chili i denne olie, og det kræver, at de får et kort opkog inden olien gemmes. Hvis friske chili ikke koges, er der en lille risiko for butolisme (pølseforgiftning). Chilierne kan også bruges hele i stedet for at blende dem. Så skal de stadig koges i olien, og der prikkes huller i dem, så smagen kan komme ud. De kan efterlades i olien, som blot står og bliver bedre og bedre.
En anden metode er at anvende tørrede chili. De kan enten købes tørre eller man kan selv tørre dem i ovnen. De kommes blot i olien, evt. sammen med tørrede chili flager, som trækker i nogle dage.
Olietypen er ikke så vigtig, fordi smagen i f.eks. olivenolie helt overdøves af chilien. Så jeg bruger en rimelig smagsneutral olie som rapsolie eller i dette tilfælde en vindruekerneolie.
Chili Olie
Ingredienser
- 6 chili, stærke
- 250 ml olie (vindruekerne, raps, oliven)
- 2 tsk tørrede chiliflager
Sådan gør du
- Fjern stilken og skyl chili. Blend dem, til de er snittet til et par millimeter store stykker.
- Varm olien op ved svag til mellem varme og kom de snittede chili i. De skal boble en lille smule og de varmes i ca. 10 minutter til de tager en smule farve. De må ikke brankes.
- Kom de tørrede chiliflager i en skoldet flaske. Hæld olien fra gryden gennem en tæt si og ned i flasken ved hjælp af en trakt.
- Lad olien trække et par dage inden brug.
Noter
Hav altid en flaske krydderolie stående ved siden af Chiliolien. Så er der lidt til alle.
Unødvendig viden
Styrken i en chili kommer fra stoffet capsaicin, som sidder i skillevægge og frøstole.
Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk
Blendede mine chili inden brug. Men kom dem med ned i olien efter opkog. Er det forkert.
Hvis du lader chilien blive i olien, er det vigtigt, at chilien koger med. Chili afgiver også en del smag, mens den simrer i olien ?. God fornøjelse ??
Jamen chilien kogte sammen med olien. Så alt burde være ok.
Mange tankforretning hurtig svar og en spændende hjemmeside. ??
Kan jeg mon bruge samme fremgangsmåde og tilsætte hvidløg også? Eller vil det forringe holdbarheden?
Hej Pernille. Et par hele hvidløgsfed virker fint i olien, men er der skåret i feddet, bliver olien hurtigt “grumset”. Feddene skal tilsættes, når olien er kølet af. Se også krydderolie, hvor jeg bruger hvidløgsfed 😃. https://www.6pm.dk/krydderolie-med-rosmarin/
Hej kan man bruge chili der har været i fryseren til olie
Det kan du sagtens. Jeg fryser altid overskydende chilier ned og bruger dem senere til både madlavning og chiliolie.