Tomatsalat med chili | 6pm.dk

Tomatsalat med et twist

En lækker, simpel og sommerlig tomatsalat, som er perfekt til en let frokost eller som tilbehør til alle typer aftensmad og specielt til grillmaden.

En tomatsalat hedder egentlig Insilata Caprese eller bare Caprese Salat, og det betyder helt simpelt “Salaten fra Capri”. Den består i sin grundform af tomater og mozzarella pyntet med basilikum og en let dressing af olivenolie og salt. Nemmere bliver det ikke!

Hemmeligheden ved en god tomatsalat

Frisk og smagfuld! Hvis man husker det, når der handles, så kan det ikke gå helt galt. Hele smagen i denne ret ligger i de gode råvarer.

  • Tomaterne skal være saftige og solmodne, så de dufter af friske krydderier.
  • Mozzarellaen er den bedste fra kølemontren, og hvis man oven i købet kan finde den italienske bøffelmozzarella, så er det helt i top, selvom den originale Capri opskrift bruger almindelig mozzarella.
  • En velduftende basilikum med gode, store blade og også nødvendig for at give den sødlige smag.
  • Olivenolien er den gode fra skabet med masser af smag. Og selvom olivenolien er vigtig, så er det de gode tomater og mozzarellaen, der giver den gode smag.

Hvis man kan finde disse grundingredienser, så er man godt på vej til en perfekt tomatsalat, der smager af sommer og sol.

Tips til tilberedningen

  • Tomaterne må gerne have ligget på køkkenbordet, så de ikke kommer iskolde fra køleskabet.
  • Jeg skærer tomaterne i ulige stykker. Det er nemt, og så giver det både struktur og ser rustikt og autentisk ud.
  • Mozzarellaen rives blidt i mindre stykker med fingrene. Den skal ikke skæres.
  • Brug de største blade basilikum. De kan også blidt rives i mindre stykker og skal heller ikke skæres.

Variationer og et lille twist

Selvom en Insilata Caprese er, som den er, så er der masser af muligheder for at tilpasse den til ens egen smag og til den mad, der serveres.

  • Kom en spsk frisk oregano ved salaten.
  • Kom en håndfuld salat ved. Rucola er meget velegnet, men kun i små mængder til at komplimentere basilikum.
  • Kom et halvt frisk løg skåret i ringe ved salaten
  • Krydr med en smule friskkværnet peber drysset fra lidt højde
  • Brug forskellige tomater. For eksempel bøftomater, tapastomater eller cherrytomater i mange farver.
  • Kom en lille håndfuld oliven ved.
  • Brug en grøn pesto som dressing – gerne en hjemmelavet en af slagsen, som blot tager 10 minutter.
  • Og så er jeg jo tosset med chili, så en 1/2 frisk finthakket chili over salaten er perfekt – specielt til den grillede steak.

Tomatsalat med et twist

Forb. tid 10 minutter
Samlet tid 10 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 500 g tomater (gerne blandede)
  • 1 pk mozzarella
  • 10 basilikumblade
  • 1 spsk olivenolie
  • ½ chili (efter smag og behag)
  • salt og friskkværnet peber (gerne flagesalt)

Sådan gør du

  • Skær tomaterne i ulige mundrette stykker og fordel i et fad.
  • Riv blidt mozzarellaen i mindre stykker og fordel over tomaterne sammen basilikum blade.
  • Hak chili fint og drys ud over salaten.
  • Dryp med olivenolie og drys med en smule salt og peber.

Prøv også denne græske salat sammen med tzatziki som tilbehør til aftensmaden

Græsk Salat | 6pm.dk

Klik her for mere inspiration til grillmaden

BBQ kylling | 6pm.dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.