| 6pm.dk

Porsesnaps

Porsesnaps er favoritten blandt snaps til julefrokost og påskefrokost. Den er mild og blød i smagen og går perfekt til lidt lækkert smørrebrød.

Min nabo har altid været god for en virkelig god porsesnaps til julefrokosten – faktisk så god, at min kone, der normalt ikke kan udstå snaps, kunne nyde et glas til julefrokosten. Nu har jeg fået listet opskriften og porsens voksesteder ud af ham, så jeg selv kan producere hjemmelavet porsesnaps, der kan nydes fra Jul og lige til Påske.

Porse og trækketid

Porse vokser i moser og sumpe, og specielt i Nordjylland skulle den være nem at finde. I Silkeborgs skove vokser den ved den hyggelige Vejlbo Mose tæt på Aqua.
Om foråret fra maj-juni er de spæde blade gode til en mild snaps, der kan trække i 2-3 uger.
De lidt kraftige blade i perioden juli – oktober giver også en god smag, men skal ikke trække så længe, da snapsen kan blive kraftig i smagen. Den trækker i ca 1-2 uger. Smag en teskefuld efter 1 uge og indtil den er god og bladene kan fjernes.
Blomsterne eller “raklerne” ligner små grankogler og giver en anden og mere intens porsesmag. Raklerne kan plukkes januar – februar og juli – august. De skal trække i 4-8 uger for en god smag.

Snaps eller Vodka

Jeg blander porsen i en flaske smagsneutral vodka.
Når porsesnapsen har trukket i en periode, kan den drikkes, som den er, eller blandes op med en smagsneutral max 40% snaps som for eksempel en Brøndum.

Porsesnaps
Antal: 1 flaske
Ingredienser
  • 2 håndfulde porseblade (eller 1 håndfuld rakler)
  • 1 fl vodka
  • 1 fl Brøndum
Sådan gør du
  1. Skyl bladene og kom 2 håndfulde blade eller 1 håndfuld rakler i et stort skoldet glas eller flaske.

  2. Dæk bladene med vodka, sæt låg på, og stil flasken et tørt og køligt sted i 1-2 uger.

  3. Smag en teskefuld af snapsen. Når den er perfekt, skal blade og rakler sies fra. Er den for kraftig i smagen, kan den blandes op med en smagsneutral snaps.

  4. Snapsen kan holde sig i årevis – eller måske kun til næste julefrokost.

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk.

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.