Flammkuchen med løg og skinke | 6pm.dk

Flammkuchen med løg og skinke

Flammkuchen er en traditionel tysk pizza med en meget tynd og sprød bund og fyld af creme fraiche, løg og bacon. Flammkuchen er meget nem og hurtig at lave og er specielt god til en anderledes frokost.

I Tyskland er Flammkuchen, eller Tarte Flambée i Frankring, meget udbredt og bunden kan købes færdig. Bunden er dog meget nem at lave, fordi den laves på en simpel dej uden gær, så den er klar på ingen tid.

Dej til Flammkuchen | 6pm.dk

Flammkuchen med skinke og tomater | 6pm.dk

Der skal ikke laves speciel fyld eller tomatsauce, men i stedet bruges blot en god creme fraiche. Det traditionelle fyld er løg og bacon og ikke andet, men som med en almindelig pizza, er der ubegrænsede muligheder for lækkert fyld. Jeg må sige, at den traditionelle udgave smager virkelig godt og jeg laver den hver gang.

Dejen giver mulighed for fire mindre Flammkuchen, så der er god mulighed for at lave andre variationer. F.eks. en med pølser og revet parmesan til ungerne og en “hvid” udgave med kartofler og løg til voksne. Jeg prøver også med forskellige krydderier, der alle kommer til deres ret, fordi bunden ikke fylder så meget i smagen. Italiensk krydderi, timian, rosmarin og fennikel er blandt favoritterne.

Vi har fået retten til aftensmad og så hører der en god salat til. Flammkuchen passer allerbedst til en god og lidt anderledes frokost eller natmad. Dessertudgaven med nutella er også et sikkert hit.

4 gode tip

  • Jeg laver gerne fire Flammkuchen med forskelligt fyld. Skal det gå lidt hurtigere, kan halvdelen af dejen rulles ud og bages på en gang.
  • Det en stor fordel, at bruge en god varm pizzasten. Alternativt varmes en bageplade godt op, inden dejen kommer på den i ovnen.
  • Dejen kan rulles ud på bagepapir. Så er den lidt nemmere at flytte rundt på, hvis der ikke lige er en pizzaspade i køkkenet.
  • Kom ikke for meget fyld på.

Variationer (se opskrifter i noter)

Flammkuchen traditionel med løg og serrano | 6pm.dk
Traditionel Flammkuchen med løg og serrano
Flammkuchen med svampe og skinke | 6pm.dk
Flammkuchen med svampe, hvidløg, forårsløg, skinke og rosmarin
Hvid Flammkuchen med kartofler og fennikelfrø | 6pm.dk
Hvid Flammkuchen med kartofler og fennikelfrø
Flammkuchen børneudgave med wienerpølser og pecorino | 6pm.dk
Flammkuchen børneudgave med wienerpølser og pecorino

 

Flammkuchen med løg og bacon/skinke

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 4 stk

Ingredienser

Dej til Flammkuchen

  • 250 g hvedemel (gerne tipo 00)
  • 25 g smør (eller 2 spsk olie)
  • 1 æg
  • ¾ dl mælk (5 spsk)
  • ½ tsk sukker
  • ½ tsk salt

Traditionelt fyld til 1 af 4 Flammkuchen (se noter for flere variationer)

  • 2 spsk creme fraiche 18% (1½ dl til 4 stk)
  • rødløg
  • 2 skiver serranoskinke (eller 3 skiver bacon)
  • ¼ tsk muskatnød
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 250°C og lad pizzastenen eller bagepladen blive godt varm.
  • Ælt dejen og del den op i fire lige store boller (á ca 100 g).
  • Rul dejbollerne ud på et meldækket bord, så de bliver helt tynde (ca 20 cm i diameter)
  • Smør creme fraiche ud på dejen og lad 1 cm være fri langs kanten.
  • Snit løgene i tynde ringe og skær skinken i ca. 2 cm brede strimler.
  • Fordel fyldet på creme fraiche og krydr med revet muskatnød og salt og peber.
  • Træk dejen over på den varme plade og bag den i bunden af i ovnen i 3 min ved 250°C til den er sprød. Mens den er ovnen klargøres næste pizza. 

Noter

Variationer

Kom evt. 2 tsk hvidløgsost i creme fraichen eller brug 1 fed hvidløg skåret i tynde skiver.
 
Børneudgave
1 ½ wienerpølse i skrå skiver
25 g revet pecorino eller parmesan
1 tsk Italiensk krydderi
 
Skinke og rosmarin
1 zittauerløg i tynde ringe
1 fed hvidløg i tynde skiver
2 champignon i tynde skiver
2 skiver serrano i brede strimler
2 forårsløg i ½ cm skrå skiver
4 cherrytomater halverede
Frisk rosmarin
Salt og peber
 
Hvid
1/2 kartoffel i MEGET tynde skiver
1 skalotteløg i tynde ringe
2 champignon i tyndeskiver
1 forårsløg i ½ cm skrå skiver
1 tsk frisk timian
1/2 tsk fennikelfrø
Salt og peber
 
Bacon og oliven
3 skiver bacon i 2 cm brede skiver
1 løg i tynde ringe
4 cherrytomater
Frisk rosmarin
Efter bagning: Olivenolie og oliven
 
Gedeost og skinke
100 g gedeost
2 rødløg i tynde ringe
2 skiver serrano i brede strimler
1/2 bundt persille
2 figner i tynde skiver
 
Flødeost og laks
100 g flødeost med krydderier (f.eks. Buko Grøn Pikant)
1 fed hvidløg i tynde skiver
Efter bagning:
1 lille håndfuld Rucula,
purløg,
2 skiver røget laks,
1 spsk stenbiderrogn
 
Svampe
1 forårsløg i ½ cm skrå skiver
1 asparges i 2 cm skrå skiver
2 soltørrede tomater i skiver
100 g blandede svampe: Champignon, Østershatte, Kantareller, Rørhatte
Efter bagning:
Frisk Basilikum
 
Chorizo
1 lille håndfuld babyspinat
25 g chorizo i tynde skiver
Oliven
1 tsk Chili
 
Dessertudgaven
2 spsk Nutella
1 tsk groft hakkede hasselnødder
1/2 banan i tynde skiver
Drys med kokosflager

 

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.