croque madame & croque monsieur med pocherede æg og friske tomater

Croque Monsieur & Croque Madame

Croque Madame er en af mine absolutte favoritter blandt sandwiches. Den er simpel og nem at lave og så smager den helt fantastisk toppet med et lækkert pocheret æg.

Croque Madame er min favorit, fordi der, i modsætning til Croque Monsieur, indgår et pocheret æg eller et spejlæg.

Pocherede æg

Pocherede æg kan godt skræmme lidt. Men jeg har brugt en super nem opskrift fra “Timm Vladimirs køkken”, og så er der altså ingen undskyldning for ikke at lave et lækkert pocheret æg, uanset om det er til en Croque Madame eller Egg Benedict.

croque madame & croque monsieur med pocherede æg og friske tomater

Variationer

Der er mange måder at variere sin Croque Monsieur på med forskellige typer brød, ost, skinke, laks, tomater og sennep. Man kan såmænd også tilføje en ostesauce eller bechamelsauce, hvis man er til det. Jeg er mest til “den billige” udgave med almindeligt groft toastbrød i stedet for brioche. Skinken er ganske almindelig kogt skinke og osten er Gruyère eller Emmentaler (og hvis man ikke har det, så en skive ganske almindelig mellemlagret ost). Jeg bruger normalt dijon sennep til det meste, men netop i denne sandwich passer en klassisk grov sennep bedre.

Pocherede æg passer perfekt til en croque madame, men er man til det eller skal der lidt variation til, er et spejlæg absolut også en god mulighed.

Sammensætningen af sandwichen gør, at man ikke behøver trylle med specielle skinker og oste eller brød for den sags skyld. Retten smager bedst på den helt klassiske måde. Det er også en af grundende til, at en over 100 år gammel opskrift stadig holder i dag – “if it works, don’t fix it”.

Croque Monsieur & Croque Madame

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 8 skiver groft toastbrød eller godt franskbrød
  • 1 spsk smør
  • 3 spsk rapsolie

Enten Klassisk

  • 2 spsk grov sennep
  • 4 skiver gruýere eller emmentaler
  • 4 skiver kogt skinke
  • 2 tomater

Eller med ostecreme

  • 150 g gruýere eller emmentaler (revet)
  • 150 g creme fraiche 38%
  • 2 spsk grov sennep
  • 4 skiver kogt skinke

Topping

  • 4 æg (til Croque Madame)
  • groft salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Smelt smør med rapsolien og steg brødene på begge sider, til de er gyldne. Bruges franskbrød skæres det i skiver på tykkelse med toast.

Enten Klassisk

  • Smør fire skiver brød med smør. Læg en skive ost og derefter en skive skinke på brødet. Skær tomaten i skiver og læg to skiver på hvert brød. Drys med lidt friskkværnet peber.
  • Smør de fire sidste skiver brød med grov sennep. Læg dem øverst med sennep nedad og tryk godt sammen. 

Eller med ostecreme

  • Bland revet ost med creme fraiche og sennep.
  • Smør alle otte skiver ristet brød med osteblandingen.
  • Kom skinke på fire af dem og kom resten af skiverne ovenpå skinken med ostecremen opad.
  • Kom brødet i ovnen på en bageplade med bagepapir og gratiner i 10 minutter ved 200° varmluft til osten har fået lidt farve.

Topping

  • Lav imens fire pocherede æg eller fire spejlæg (til croque madame). 
  • Server straks og pynt med æg og lidt groft salt og friskkværnet peber.

GemGem

GemGem

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.