Chili Con Carne | 6pm.dk

Chili Con Carne

Dette er min bedste opskrift på en af mine største livretter, den klassiske Chili Con Carne. Er chili’en lavet rigtigt, får man både fylde, god smag og lidt sved på panden.

Jeg er stor tilhænger af den “rigtige” tex-mex udgave af Chili Con Carne lavet på oksekød og bønner sammen med tomater og chili. Og den skal være stærk (nok) og helst have stået og simret siden morgenen, så smagen er helt perfekt.

Sweet Home Alabama

Min kærlighed til chili og alt tex-mex stammer fra mit år i Alabama, hvor der blev serveret rigtig meget mexikansk. Det var her, jeg først mødte fajitas, nachos, guacamole, chili con carne, enchiladas og ikke at forglemme den friske hjemmelavede ice-tea, som man altid fik på de mexikanske restauranter. Vi er tilbage i 1992, hvor det mexikanske køkken ikke var så udbredt i Danmark. Så det var helt nyt – i hvert fald for mig – og jeg blev totalt forelsket i maden.

Specielt chili’en står klart for mig. Det er nok fordi, messen på den amerikanske base lavede en kæmpe grydefuld chili om mandagen. Den stod og simrede uafbrudt indtil fredag, hvor det så var blevet til verdens absolut bedste Chili Con Carne. Den blev simpelthen bare bedre og bedre. Så lang tid står min chili ikke, men hvis det kan lade sig gøre, så har den bedst af at simre hele dagen.

Variationer

Der er jo den typisk danske variation, hvor der serveres ris til. Det må hænge sammen med, at vi måske ikke er så vilde med kidney beans, som egentlig er det rigtige fyld i chili’en, eller også er vi bare for vant til, at der skal være kartofler, ris eller pasta til. Jeg er personligt ikke meget for ris til chili con carne. Jeg kommer masser af bønner i.

Og så er der en masse opskrifter, der har deres egne små variationer, som jeg elsker at afprøve. Prøv for eksempel stærk kaffe i stedet for bouillon, revne gulerødder (en anden slags fylde), mørk chokolade i stedet for sukker, korianderfrø, frisk koriander eller cayennepeber.

I stedet for skært kød ser jeg lige så ofte – eller måske oftere – hakket oksekød i retten. Og det laver jeg også selv en gang i mellem, når det skal gå lidt hurtigere.

Den perfekte krydring

Opskriften her er min “husopskrift”, som er sat sammen efter mange forsøg med forskellige krydderier og fyld, og som nu passer perfekt i smagen hjemme hos os.
…bortset fra, at der skal lidt mere chili til, før jeg får sved på panden i forhold til resten af familien. Så jeg laver naturligvis en familievenlig udgave, som er lige på grænsen af, hvad de kan klare, og så får de lidt creme fraiche til at trække den lidt ned igen. Og til mig selv bruger jeg den super stærke chiliolie, som lige giver det sidste pift og bringer den op på niveau.

Chili Con Carne
Forb. tid
30 min
Tilb. tid
3 t
Samlet tid
3 t 30 min
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 1 kg skært oksekød (f.eks. bov eller spidsbryst)
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 stængler bladselleri
  • 1 spsk olie
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 tsk chili, tørret
  • 1 tsk røget paprika
  • 1 tsk fennikelfrø
  • 1-2 frisk chili finthakket (afhængig af styrke)
  • 1 kanelstang (eller 1 knsp kanel)
  • 2 dl oksebouillon
  • 1 ds flåede tomater
  • 2 tsk pizza krydderi*
  • 2 tsk muscovadosukker (eller brun farin)
  • 3 laurbærblade
  • 2 rød peber
  • 2 ds røde kidneybeans
  • Salt og friskkværnet peber
Tilbehør
  • Chiliolie!
  • Creme Fraiche 18%
  • Nachos
  • Avocado-Tomat salat**
Sådan gør du
  1. Puds kødet og skær det i strimler. Brun kødet ved god varme, evt. af et par omgange, og stil det til side. 

  2. Snit løg, gerne lidt groft, selleri og hvidløg og steg dem klare i ca. 5 minutter i olie i en gryde.

  3. Tilsæt spidskommen, chili, røget paprika og fennikelfrø evt. sammen med lidt mere olie og varm det i et par minutter. Snit chilien fint (husk at smage på et stykke for at vurdere styrken) og steg det med i et minuts tid.

  4. Tilsæt det stegte kød, oksebouillon, flåede tomater der er mast med en gaffel, kanel, italiensk krydderi, sukker og laurbærblade. Krydr med et drys salt og peber. 

  5. Sæt låg på og lad retten simre i mindst 3 timer og gerne 6-7 timer.

  6. Når der er 30 minutter tilbage skæres peberfrugt i lidt grove stykker og tilsættes sammen med de drænede bønner, som simrer med den sidste halve time, mens salaten laves.

  7. Fjern laurbærbladene og smag til med salt og peber og muligvis lidt mere chili. 

  8. Servér med nachos, en frisk avocado-tomat salat og en skefuld creme fraiche. Husk en kold Corona Extra med en kvart skive lime i.

Noter

* Nemt, hjemmelavet italiensk krydderi
(eller brug 1 tsk basilikum, 1 tsk oregano og lidt merian)

**Avocado-tomatsalat

  • 2 avocado
  • 6 tomater
  • 1 rødløg
  • 1 spsk olivenolie
  • 1/2 lime
  • 1 tsk salt

Snit, bland og servér

 

 

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk.

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.