Fuldkornsboller

Fuldkornsboller

I anledning af Kræftens Bekæmpelses 1. udfordring i 2018: “Spis minimum 75 gram fuldkorn om dagen” er der bagt lækre fuldkornsboller. Og selvom boller nok ikke redder dagen, så bør hele familien, sammen med fuldkornspasta, brune ris, havregryn og müsli, kunne nå målet.

Det er lykkedes at finde en opskrift, hvor bollerne også er gode næste dag, så der både er til eftermiddagskaffen og morgenmaden – hvis man ellers kan holde fingrene fra dem så længe.

Fuldkornsboller

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer
Antal 16 boller

Ingredienser

  • 5 dl minimælk
  • 25 g gær
  • 300 g fuldkornsmel
  • 450 g hvedemel
  • 50 g smør
  • 1 æg
  • 1 spsk akaciehonning (eller sukker)
  • 1 tsk salt

Sådan gør du

  • Opløs gæren i lunkent mælk og ælt med fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet. 
  • Smelt smørret. Pisk æg og gem lidt til pensling. Tilsæt æg, smeltet smør, sukker og salt. 
  • Tilføj resten af hvedemelet lidt ad gangen og ælt dejen til dejen er god og blød og lige akkurat kan slippe fingrene. Dæk skålen til med et viskestykke og lad dejen hæve i 60 minutter. 
  • Form 16 boller og tryk lad dem hæve lunt under et viskestykke eller husholdningsfilm i 30 minutter. 
  • Pensl med æg og bag ved 220°C varmluft i 12-15 minutter til de er gyldenbrune. Lad dem køle af på en rist.

Der er rigtig mange gode opskrifter med fuldkorn, og generelt forsøger jeg at udskifte 20-40% af hvedemelet i bagværk med andre slags mel som fuldkorn, graham, spelt, rug eller havregryn.

FuldkornslogoSpis min. 75 gram fuldkorn om dagen

“Forskning har vist, at fuldkorn forebygger tarmkræft. Faktisk har du 17 pct. mindre risiko for at få tarmkræft, hvis du f.eks. spiser en skive rugbrød og en skål havregryn om dagen.”

Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.