Spaghetti’n Meatballs ala Newyorkerbyheart

Spaghetti og kødboller. Dette en af mine favorit-retter på trods af det lidt kedelige navn. Jeg har opskriften fra Newyorkerbyheart’s bog og den tager lidt tid at lave – til gengæld smager de krydrede kødbollerne i den friske tomatsauce bare super godt. Når først kødbollerne er stegt, er det en dejlig nem ret. Og med børnenes hjælp til at vende de små kødboller, så går det ret hurtigt alligevel. Jeg har brugt retten til ungernes klasse-sammenskudsgilde. Det kræver mange små kødboller, når man skal nå til 3C sammenskudsgilde og bagefter 6C samme aften, men med hjælp fra min store pige var der gang i to pander på samme tid uden at bollerne blev (alt for) sorte.

Birthe bruger persille i sin opskrift, men det er ikke det store hit blandt store dele af min familie. I stedet bruger jeg min egen italienske krydderiblanding* eller den italienske krydderiblanding fra urtekram, når det skal være lidt nemmere.

Jeg lader gerne stilkene fra tomaterne stege med. De giver deres helt egen gode smag til en gryderet.

I denne opskrift bruger jeg et endestykke fra et stykke parmesan. Det er en super måde at anvende hele osten på og jeg gemmer gerne endestykkerne i fryseren. Men husk at checke, om hele stykket er smeltet inden retten serveres. Se i øvrigt meget mere om parmesan eller grana padana her.

 

Jeg har en signeret bog fra Newyorkerbyheart, som jeg er tosset med. Den har de mest fantastiske opskrifter, og ligesom alle opskrifterne på Birthes blog, så er de meget nemme at gå til og samtidigt ser det lækkert ud og smager fantastisk. Det behøver ikke være så svært. Newyorkerbyheart var den første madblogger, jeg fulgte på internettet, og jeg lærte hendes blog at kende gennem min lillesøster. Det var før reklamer og artikler og alt muligt, men hvor kvaliteten af hendes blog bare gjorde, at den blev videregivet fra mund til mund.

Jeg har kun to signerede bøger, den ene af Birthe og den anden af Peter F. Hamilton og ikke helt tilfældigt repræsenterer de også mine to store interesser: god mad og science fiction.

Spaghetti'n Meatballs
Forb. tid
30 min
Tilb. tid
1 t 30 min
Samlet tid
2 t
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
Kødboller
  • 500 g hakket kalv og flæsk (eller oksekød)
  • 2 skiver hvidt toastbrød uden skorpe (eller 1 dl rasp)
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 1 skalotteløg
  • 2 tsk hvidløgspulver (eller 2 fed hakket hvidløg)
  • 2 tsk dijonsennep
  • 2 tsk italiensk krydderi*
  • 1 1/2 dl friskrevet parmesan
  • 1/2 ubehandlet citron
  • 1/2 dl basilikum
  • salt og friskkværnet peber
  • Olivenolie til stegning
Tomatsovs
  • 3 stilke bladselleri
  • 3 gulerødder
  • 2 store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 bakke San Marzano tomater
  • 2 spsk balsamico
  • 1 tsk rørsukker
  • 1/2 dl flaske rødvin (eller 2-3 dl vand)
  • 1 stykke skorpe fra en parmesanost (eller 1 dl revet parmesan)
  • 1 dåse flåede tomater
  • Olivenolie til stegning
  • Basilium til pynt
  • Fintrevet parmesan til pynt
  • 400 g Spaghetti
Sådan gør du
Tomatsauce
  1. Skær løg, bladselleri og gulerødder i meget små tern og sauter med et drys af salt og peber i olivenolie.

  2. Tilsæt finthakket hvidløg og steg lidt mere. Tilsæt friske tomater skåret i tern og steg yderligere 1 min.

  3. Tilsæt en sjat balsamico og kog ind.
  4. Hak de flåede tomater og tilsæt dem sammen med rødvin, vand, sukker, parmesan og lidt salt og peber. 

  5. Lad det småkoge i 30 min uden låg. Lad simre yderligere 1 time med låg.

Kødboller
  1. Pluk brødet i mindre stykker, og rør det sammen i en skål med mælk, æg og tørret oregano. Lad stå i 5 min, til det meste af væsken er opsuget.
  2. Tilsæt de resterende ingredienser sammen med fintrevet citronskal og rør godt sammen til en fars.

  3. Form farsen til kødboller og steg i rigeligt olivenolie. De skal ikke gennemsteges men blot brunes over det hele.

  4. Kom de halvfærdige kødboller i saucen og lad simre de sidste 10 minutter.

  5. Server med spaghetti, friskrevet parmesan og basilikum.

Noter

* Lav nemt din egen italienske krydderiblanding:
2 spsk basilikum
2 spsk merian
2 spsk oregano
1 spsk rosmarin
1 spsk timian
2 tsk hvidløgspulver
Blandes og opbevares i en dåse.

Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.