Steak med rodfrugtfritter og guacamole dip

Den nemmeste måde at få rodfrugter i børnene er at lave dem som pommes frites. Lørdag aften skal der lidt ekstra godt på tallerkenen og denne gang stod den på steaks med hjemmelavede rodfrugtfritter sammen med en dejlig smagfuld avocado dip. Opskriften er fra mit favorit-madblad, hvor der bruges en god marineret flanksteak, som skal laves på grillen. Men jeg brugte et par gode steaks, og de passer også perfekt til rodfritterne og dippen.

Rodfrugterne er en god blanding af det, der ser bedst ud, når jeg handler. Jeg bruger normalt persillerod, pastinak, gulerødder i forskellige farver, rødbeder, bolche rødbeder og kartofler. Rødderne bliver ikke så sprøde som kartoflerne. Til gengæld er der en sødme og smag, som man ikke kan få fra en kartoffel. Rødderne fylder meget mindre, når de er bagt, så lav rigeligt.

Et godt råd er at blanchere rodfrugterne, inden de kommer i ovnen. Dermed opnår man den rigtige karameliserede og søde smag.

Og selvom sovs er fantastisk, er smagen i rødderne så stor, at der ikke er behov for sovs. I stedet laver jeg en dip af avocado og hvidløg og lidt chili, som passer rigtig godt til det grillede kød og rodfrugterne. Denne dip er så god, at man næsten kan spise den uden noget andet til.

Steak med rodfrugtfritter og guacamole dip
Forb. tid
15 min
Tilb. tid
45 min
Samlet tid
1 t
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 4 Steaks
  • Smør eller olie til stegning
Rodfrugtfritter
  • 750 g blandet knoldselleri, pastinak, rødbeder, gulerødder
  • 1 kg kartofler
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk paprika
  • salt
Avocadodip:
  • 2 modne avocadoer
  • 1 fed hvidløg
  • 2-3 spsk friskpresset citronsaft
  • 3-5 spsk vand
  • 2 dråber tabascosauce
  • salt
Sådan gør du
  1. Skræl selleri, pastinak, rødbeder, gulerødder og kartofler, og skær dem i tykke bjælker eller både. Kog dem i letsaltet vand i ca. 5 minutter.

  2. Læg snitterne ud på 1-2 bageplader med bagepapir og dryp med olivenolie. Rør dem godt rundt, så olien fordeles. Krydr med paprika og salt. Bag dem i 45 minutter ved 210°C varmluft til de er let gyldne. 

  3. Mos avocadoen med en gaffel og bland presset hvidløg og citronsaft i. Tilsæt lidt vand, så dippen ikke er for tyk. Smag til med salt og chilisauce.

  4. Krydr med salt og friskkværnet peber og steg i vindruekerneolie eller godt med smør. Steak steges ved god varme ca. 2 - 2 1/2 minut på hver side afhængig af tykkelsen. 

 

Perfekt stegning af steak kan være en videnskab i sig selv. Jeg krydrer med salt og peber og lader steaken stå fremme på køkkenbordet, så den får stuetemperatur. Derefter steges den i rigeligt smør først 30 sekunder på den ene side, derefter ca 2 1/2 minut på den anden side indtil blodet kommer frem og derefter ca 2 til 2 1/2 min på første side igen indtil blodet kommer frem igen. Til sidst hviler steaken i et par minutter.

Der er to nemme metoder til at se, om steaken har fået nok. Den ene er selvfølgelig at skære og kigge. Den anden er tommelfinger metoden, som er nogenlunde præcis. Sæt pegefinger mod tommel og mærk lige under tommeltotten. Det svarer til, hvordan en rød steak føles. Min steak skal være rosa, så det svarer til langemand til tommel.


Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.