Super nem opskrift på sprøde, velduftende mandelkager til eftermiddagskaffen, som er klar på samme tid, som det ville tage at hente dem hos bageren. De gamle danske pumpernikler er også bedre kendte som de italienske Biscotti.
Biscotti, Cantucci, Pumpernikkel
Biscotti fra Toscana i Italien er de to gange bagte, aflange, tørre, sprøde mandelkiks, som kan dyppes i en drink. Biscotti går også under navnet Cantucci. Opskriften er stort set den sammen som Pumpernikkel bortset fra, at der typisk kommes citronskal i Biscotti, hvilket giver god mening i Toscana, hvor citronerne hænger på træerne lige udenfor vinduet.
Pumpernikkel kendes fra Madam Mangor, som i midten af 1800 tallet udgav kogebøger. Æ Pommenikle er også kendt fra det sønderjyske kagebord, hvor den fint kan dyppes i kaffen. Til forskel fra Biscotti er Pumpernikkel ikke så tørre, mandlerne er hakkede, og der er ikke citron i. Kom citron i Pumpernikkel og bag dem 10 min længere, så har man en Biscotti.
Pumpernikler
Ingredienser
- 200 g hvedemel
- 100 g sukker
- ½ tsk hjortetaksalt (kan erstattes af bagepulver)
- ½ tsk kardemomme
- 25 g mandler, grofthakkede (eller hasselnødder)
- 50 g smør
- 1 æg
- 1 æg til pensling
- 2 tsk sukker til topping
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200℃.
- Bland hvedemel med sukker, hjortetaksalt, kardemomme og hakkede mandler*.
- Smuldr smørret i dejen og fordel det med fingrene. Kom til sidst 1 æg i dejen for at samle den. Tilsæt eventuelt ½ tsk vand i dejen for at samle den helt.
- Kom dejen på en bageplade med bagepapir og del den i to. Form to stænger på ca 30 cm længde og tryk dem lidt flade med fingrene til de er ca. 5 cm bredde.
- Pensl stængerne med sammenpisket æg og drys lidt sukker ovenpå.
- Bag stængerne 10 min og tag dem ud. Skær hver af stængerne med en skarp kniv i 16 lige store stykker (ca. 1 ½ cm) og kom dem tilbage i ovnen yderligere 10 minutter, til de er gyldne.
- Tak dem ud og lad dem køle af. De kan opbevares i lufttæt beholder.