Jeg fik denne klassiske ungarske gullasch på en skiferie i Østrig. Kuhstall i Wagrain laver absolut den bedste gullasch, jeg nogensinde har smagt. Jeg har længe søgt efter en opskrift, der kommer så tæt som muligt på min oplevelse i Østrig.
Krydderier
Det er efter mange forsøg blevet til denne opskrift, som med kommen og røget paprika giver en god og krydret smag, som jeg syntes hører hjemme i gullaschen. Den skal ikke være Chili Con Carne stærk, men man må godt kunne smage den røgede paprika og chilien.
Skal smagen løftes endnu en tand, så kom vidundermidlet gastrik i. Det tager 10 minutter at lave og gastrik kan bruges til både sammenkogte retter og saucer.
Tilbehør
Jeg laver kartoffelmos til, fordi det kan ungerne godt lide. Skal det være lidt nemmere, kan kartofler i tern også koge med i retten.
Creme Fraiche er ikke strengt nødvendig, men den afrunder smagen rigtig godt.
Et godt brød hjælper også til at få det sidste af saucen op. Det er specielt godt, hvis kartoflerne er kogt med i retten.
Ungarsk Gullasch med Kartoffelmos
Ingredienser
- 100 g bacon i tern
- 2 løg, grofthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 500 g bov, i tern på 2×2 cm (ko eller kalv)
- 50 g smør
- 2 spsk mel
- 2 dl rødvin (kan erstattes af bouillon)
- 5 dl bouillon (1 grøntsag + 1 okse)
- 3 spsk konc. tomatpure
- 1 tsk kommen
- 2 spsk paprika
- 1 tsk røget paprika (kan udelades)
- 2 laurbærblade
- ½ chili efter smag, finthakket (eller ½ tsk chiliflager)
- 2 rød peber i grove stykker
- 250 g champignon i kvarte
- 3 gulerødder i skiver
- Salt og friskkværnet peber
Kartoffelmos
- 1,5 kg kartofler*
- 1 dl mælk
- 75 g smør
- Salt og peber
Sådan gør du
- Bacon steges i en gryde til det begynder at brune. Tilsæt løg i store tern og steg i 2 min til de er blanke. Tilsæt hakket hvidløg og steg 1 min. Hvis der mangler fedtstop tilsættes lidt smør. Tag bacon og løg op og stil til side.
- Brun paprika let i smør. Vend kødet i mel blandet med lidt salt og peber. Brun kødet i smørret. Læg bacon, løg og bov tilbage i gryden og tilsæt rødvin. Lad det koge op og derefter simre et par minutter til rødvinen er halveret.
- Tilsæt bouillon, tomatpure, kommen, laurbærblade, finthakket chili, røget paprika, rød peber i store tern, champignon i kvarte og gulerødder i skiver. Lad det simre i mindst 3 timer – jo længere jo bedre.
- Lav kartoffelmos* når der er 30 min tilbage. Kog kartoflerne møre 20-25 min i mindre stykker uden salt. Damp tørre. Mos groft og tilsæt mælk, smør, salt og peber.
- Smag til med salt og peber. Drys med persille og server med creme fraiche og godt brød.
Noter
