Jeg fik denne klassiske ungarske gullasch pรฅ en skiferie i รstrig. Kuhstall i Wagrain laver absolut den bedste gullasch, jeg nogensinde har smagt. Jeg har lรฆnge sรธgt efter en opskrift, der kommer sรฅ tรฆt som muligt pรฅ min oplevelse i รstrig.
Krydderier
Det er efter mange forsรธg blevet til denne opskrift, som med kommen og rรธget paprika giver en god og krydret smag, som jeg syntes hรธrer hjemme i gullaschen. Den skal ikke vรฆre Chili Con Carne stรฆrk, men man mรฅ godt kunne smage den rรธgede paprika og chilien.
Skal smagen lรธftes endnu en tand, sรฅ kom vidundermidlet gastrik i. Det tager 10 minutter at lave og gastrik kan bruges til bรฅde sammenkogte retter og saucer.
Tilbehรธr
Jeg laver kartoffelmos til, fordi det kan ungerne godt lide. Skal det vรฆre lidt nemmere, kan kartofler i tern ogsรฅ koge med i retten.
Creme Fraiche er ikke strengt nรธdvendig, men den afrunder smagen rigtig godt.
Et godt brรธd hjรฆlper ogsรฅ til at fรฅ det sidste af saucen op. Det er specielt godt, hvis kartoflerne er kogt med i retten.
Ungarsk Gullasch med Kartoffelmos
Ingredienser
- 100 g bacon i tern
- 2 lรธg, grofthakket
- 2 fed hvidlรธg, finthakket
- 500 g bov, i tern pรฅ 2×2 cm (ko eller kalv)
- 50 g smรธr
- 2 spsk mel
- 2 dl rรธdvin (kan erstattes af bouillon)
- 5 dl bouillon (1 grรธntsag + 1 okse)
- 3 spsk konc. tomatpure
- 1 tsk kommen
- 2 spsk paprika
- 1 tsk rรธget paprika (kan udelades)
- 2 laurbรฆrblade
- ยฝ chili efter smag, finthakket (eller ยฝ tsk chiliflager)
- 2 rรธd peber i grove stykker
- 250 g champignon i kvarte
- 3 gulerรธdder i skiver
- Salt og friskkvรฆrnet peber
Kartoffelmos
- 1,5 kg kartofler*
- 1 dl mรฆlk
- 75 g smรธr
- Salt og peber
Sรฅdan gรธr du
- Bacon steges i en gryde til det begynder at brune. Tilsรฆt lรธg i store tern og steg i 2 min til de er blanke. Tilsรฆt hakket hvidlรธg og steg 1 min. Hvis der mangler fedtstop tilsรฆttes lidt smรธr. Tag bacon og lรธg op og stil til side.
- Brun paprika let i smรธr. Vend kรธdet i mel blandet med lidt salt og peber. Brun kรธdet i smรธrret. Lรฆg bacon, lรธg og bov tilbage i gryden og tilsรฆt rรธdvin. Lad det koge op og derefter simre et par minutter til rรธdvinen er halveret.
- Tilsรฆt bouillon, tomatpure, kommen, laurbรฆrblade, finthakket chili, rรธget paprika, rรธd peber i store tern, champignon i kvarte og gulerรธdder i skiver. Lad det simre i mindst 3 timer – jo lรฆngere jo bedre.
- Lav kartoffelmos* nรฅr der er 30 min tilbage. Kog kartoflerne mรธre 20-25 min i mindre stykker uden salt. Damp tรธrre. Mos groft og tilsรฆt mรฆlk, smรธr, salt og peber.
- Smag til med salt og peber. Drys med persille og server med creme fraiche og godt brรธd.