Just’s Langtidshævede Boller

Dette er en af de lækreste opskrifter på boller, som jeg har smagt. Bollerne er sprøde og velsmagende og så passer de perfekt til både madpakken og morgenbordet.

Opskriften er meget fleksibel, hvilket er en af grundene til, at jeg elsker den. Man kan bruge det, man lige har i skabene af kerner, frø og nødder. Hvis det er større nødder, hakkes de en gang inden de kommer i dejen. Blandingen af gulerødder, rugmel, havregryn og hvedemel giver tilsammen en god fyldig bolle. Ligesom i burgerbollerne og suppebrødene, er der et yoghurt produkt i, som giver bollerne et ekstra pift.

Denne opskrift giver 14 boller, men jeg laver lige så tit en dobbeltportion og lader den anden halvdel blive i køleskabet endnu en nat. Så er der friskbagte boller to dage i streg.

 

Just’s Langtidshævede Boller
Forb. tid
20 min
Tilb. tid
20 min
Hævetid
8 t
Samlet tid
40 min
 
Antal: 14 boller
Ingredienser
  • 1/2 liter koldt vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk sukker eller honning
  • 1/2 spsk salt
  • 2 håndfulde solsikkekerner eller hvad man nu lige har
  • 2 spsk neutral skyr (eller ymer, A38, yoghurt naturel)
  • 2-3 store revne gulerødder
  • 1 dl havregryn
  • 1 1/2 dl rugmel
  • 10 dl hvedemel
Sådan gør du
  1. Opløs gær i vandet. Ælt rugmelet og halvdelen af hvedemelet i. Tilsæt sukker, salt, kerner, gulerødder og havregryn og ælt godt. Til sidst æltes resten af hvedemelet i.

  2. Stil dejen til hævning i køleskabet natten over.
  3. Læg 14 boller af dejen med to spiseskeer på bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 220°C varmluft i ca. 20 min. I bunden af ovnen hældes en ½ liter vand i et fad eller dyb bradepande. 

  4. Bollerne bliver bedst, hvis de får lov at hvile i 15 minutter.

 

Tip fra Just

“Jo bedre mel du bruger, jo bedre bliver bollerne”. Det burde være åbenlyst, men jeg har i lang tid brugt en forholdsvis billig mel i den tro, at mel er mel. Det er det ikke.

Disse brunchopskrifter kan også interessere dig

Croque Monsieur & Croque MadameSandwichboller med müsliBlommemarmelade med kanel & mandler



Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

Note. Bagetiden er justeret til 20 minutter efter et godt tip fra Gitta. Generelt er bollerne færdige, når de er gyldenbrune. Hvis man vil være helt sikker, skal centrumtemperaturen være 98°C. En anden knap så videnskabelig metode er at banke på undersiden. Lyder det hult, er de færdige. Læs mere om hvornår bollerne har fået nok.
Har du en oplevelse eller en kommentar til opskrifterne, så skriv endelig!

GemGem

Har du spørgsmål eller en kommentar? Skriv her.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.